Smartwatches zijn er nu al een tijdje, vele bedrijven hebben reeds vele modellen uitgebracht en zowat iedereen weet wat ze zijn. Maar niet iedereen weet wat ze doen, de verwachtingen voor dit soort producten zijn hoog, vaak te hoog. Zal iedereen er in de nabije toekomst effectief 1 willen hebben? Zal dit product ooit doen voor horloges wat Smartphones hebben gedaan voor gsm’s?

apple-watch-vogue-ad-1-1500x1000

Revolutionair

Toen Apple in 2007 de eerste iPhone aankondigde startte dit een ware revolutie in de gsm industrie. Elk bedrijf moest zo snel mogelijk een smartphone met een touch screen uitbrengen dat de iPhone kon evenaren. De dag van vandaag ben je ‘niet mee met je tijd’ wanneer je geen smartphone hebt. Waarom is dit niet zo voor Smartwatches?

Wel, ten eerste, Apple was niet de eerste dat afkwam met een smartwatch en was relatief traag in het aankondigen van de Apple Watch. Er gingen al jaren geruchten rond over het feit dat Apple bezig was met het ontwerpen van een smartwatch, dit is wat andere bedrijven pushte tot het ontwerpen van hun eigen smartwatch om Apple voor te zijn. En effectief hadden Samsung, Motorola, Pebble, LG en nog vele andere bedrijven reeds meerdere modellen uitgebracht alvorens Apple met hun model afkwam. Maar deze smartwatches hadden weinig succes. Het is slechts wanneer Apple hun Apple Watch introduceerde dat er een interesse begon te groeien voor smartwatches en er over het algemeen meer werden aangekocht. Op dit moment is Apple ook nog steeds de marktleider in een, spijtig genoeg, crashende smartwatch markt.

Je betwist natuurlijk nu wel de legitimiteit van dit Apple lovend standpunt. Maar mensen weten gewoon dat wanneer Apple een nieuw product als de iPod, iPhone en de iPad uitbracht deze producten geweldig goed ontworpen waren en een standaard zette voor hoe dit soort apparaat in elkaar zou zitten. Niets was minder waar met de Apple Watch. Apple ontwierp een fantastisch intuïtief Operating System voor de Apple Watch dat gebruiksvriendelijk is en gewoonweg werkt op zo een klein scherm. Meer als dit zien de horloges er ook nog eens goed uit en zijn de horlogebandjes uitwisselbaar. Apple lanceerde zo meteen een hele reeks horlogebandjes dat je apart kon aankopen en zo de ‘look’ van je Watch mee kon wijzigen. Maar zelf dit was niet genoeg om van de smartwatch een revolutionair product te maken.

d4qaia3

Verwachtingen

Hoewel smartwatches reeds waterdicht zijn, geweldige fitness trackers zijn, zowat alles kan wat je smartphone kan en ze er dan ook nog eens goed uitzien, zien de mensen gewoonweg niet in welke toegevoegde waarde een smartwatch heeft. ‘Daar heb ik toch mijn smartphone voor?’ hoor je dan vaak. En inderdaad, ze hebben volkomen gelijk. De smartwatch brengt niet veel nieuws mee aan tafel, het wordt aanschouwd als een accessoire en een hebbeding. Maar meer hoeft het volgens mij ook niet te zijn…

Mensen hun verwachtingen zijn zo hoog geworden dat niets hun meer kan verbazen. Dit komt omdat we de razendsnelle vooruitgang van de technologie tegenwoordig vanzelfsprekend vinden. We zijn op het punt gekomen dat het sneller maken van processors, beter maken van de camera’s en toevoegen van geweldig nieuwe technologieën als retina-scanners geen hoofden meer doen keren. Wat wel hoofden doet keren en overal nieuws is tegenwoordig is het weghalen van functies. Kijk maar naar de recente verwijdering van het aux-poortje op de iPhone of de MacBook met slechts 1 USB C poortje. Dit is waar mensen het over hebben. Tech-reviews in de toekomst zullen iets in de zin zijn van: 8-core razendsnelle processor, filmen in 8K, batterijleven van 1 week, maar geen aux poortje en niet waterdicht: 5/10.

6-hot-smartwatches

Eigen ervaring

Ik heb ondertussen iets langer als een jaar een Apple Watch en hoewel het zich al veel heeft bewezen als een handig accessoire om aan je pols te hebben, moet ik toegeven dat het gewoon geen revolutionair product is. Ik zou geen dag zonder mijn iPhone kunnen, maar moest ik mijn Apple Watch een dag niet bij hebben zou het mij denk ik niet eens opvallen. Het is een prachtig apparaat en ik heb reeds enkele bandjes gekocht om de look ervan te veranderen, waar ik mij dan ook vaak mee bezig houd, ik gebruik een sport bandje voor het lopen, een nylon bandje voor alledaags gebruik en een metalen of leren bandje voor deftige gelegenheden. Het kan in sommige gevallen meer als je smartphone, vooral op het vlak van fitness en gezondheid dan, maar dat is ook het enige moment waarbij ik intensief gebruik maak van mijn Apple Watch.

Ik heb het ondertussen leren beschouwen als een handig accessoire dat er is rond mijn pols wanneer ik het nodig heb, en zo zou iedereen dat moeten aanschouwen.

Auteur: Felix Struelens

Bronnen:
Apple Watch Is the Leader of the Crashing Smartwatch Market
https://www.pebble.com/pebble-time-round-smartwatch-features
http://www.apple.com/benl/watch/