Wie denkt dat kleuren gewoon puur esthetiek zijn, denkt duidelijk te zwart-wit. Een gepast kleurenpalet is complementair aan een goed design. Een designer die geen goed kleurenpalet kan creëren heeft dus spijtig genoeg geen rooskleurige toekomst. Hieronder bespreek ik twee voorbeelden: één van de websites heeft een goed kleurenpallet, het andere kleurenpalet is om je groen en geel aan te ergeren. Zorg dat je niet over de rooie gaat bij het bekijken van volgend voorbeeld.

Student Kick-Off

StudentKickOff_Screencap.PNG

Bron: Student Kick-Off

De kleurenkeuze van de website van Student Kick-Off is niet goed. Er is op verschillende plaatsen al moeite met leesbaarheid. Kijk maar naar de navigatie van de website op de foto hierboven. Zowel de woorden ‘crew’, ‘partners’ en ‘nieuws’ kunnen moeilijk leesbaar zijn voor mensen die minder goed kunnen zien.

De website van Student Kick-Off gebruikt voornamelijk de kleuren lichtblauw, rood en geel.

De karakteristieken van deze kleuren zijn de volgende:

Blauw: Straalt rust en vertrouwen uit, alsook openheid en betrouwbaarheid. Lichtblauw wordt ook als vriendelijk gezien, terwijl donkerblauw vooral somber of zakelijk overkomt.

Rood: Straalt kracht, jeugdigheid en belangrijkheid uit. Rood is de meest stimulerende kleur, het staat voor passie en kracht. Het is de kleur die de meeste aandacht trekt, daarom wordt het vaak ingezet om een waarschuwing of aanduiding te geven. Ook staat rood voor woede.

Geel: Straalt enthousiasme, geluk en oudheid uit.

Bron: Kleurgebruik in huisstijlen

sko2_screencap

Bron: Student Kick-Off

De designer van deze website brengt duidelijk een gemengde boodschap over door de keuze van deze kleuren. Hij / zij wil zowel rust (blauw) als enthousiasme en kracht (geel en rood) overbrengen.

sko3_screencap

Bron: Student Kick-Off

Ook de tekst in de velden van het formulier is amper leesbaar, zelfs voor iemand die geen zichtproblemen heeft. De blauwe achtergrond is ook feel te fel voor een pagina waar eigenlijk niets op gebeurd.

Brussel Brost

BB_Screencap.PNG

Bron: Brussel Brost

De website van Brussel Brost gebruikt vooral wit en zwart als hoofdkleuren, waardoor de website een veel ‘cleanere’ look krijgt. Als steunkleuren zijn het vooral het donkere blauwpaars en het lichte groenblauw van het logo die in de website verder gebruikt worden, alsook enkele tinten roze om de aandacht te trekken.

BB2_Screencap.PNG

Bron: Brussel Brost

De tekst is overal duidelijk leesbaar en de aandacht wordt naar de goede elementen getrokken, zoals de datum van het festival op de afbeelding hierboven. Ook het contrast zit steeds goed, ik vond geen enkel element op de website dat niet duidelijk leesbaar was.

Auteur: Bavo Maes