Vandaag gaan we de website van twee muziekinstrumentenwinkels met elkaar vergelijken. De eerste winkel dat we gaan vergelijken heet KeyMusic. Dit is waarschijnlijk de bekendste muziekwinkel in heel België. De tweede winkel heet Thoma Okaze en dit is een kleinere minder bekende winkel. Beide websites gaan we met elkaar vergelijken.

Vooraleer we aan de analyse beginnen, wil ik even de winkels met elkaar vergelijken. Zowel Thoma Okaze als Keymusic verkopen muziekinstrumenten en de benodigde accessoires, maar beide winkels zijn niet aan elkaar gelijk.

logo

KeyMusic  is een Belgische onderneming met winkels in 11 Belgische steden, waaronder Gent, Brussel, Sint-Niklaas, Leuven en Antwerpen. Daarnaast zijn er ook 6 KeyMusicwinkels in Nederland. Keymusic laat ook producten reserveren, of online kopen.

 

De website van KeyMusic is in de eerste plaats een online winkel. Er zijn enkele verwijzingen naar de winkels en pogingen om klanten in de winkels zelf te lokken, maar het is voornamelijk een online webwinkel. De producten kunnen zowel aan huis als aan een van de KeyMusic storen geleverd worden voor latere afhaling.

 

 

knipsel

knipsel

De website biedt allerlei verschillende producten aan, van muziekinstrumenten tot -accessoires, van beginnersproducten tot producten voor professionals en van enkele producten tot pakketten van meerdere producten. Ook DJ-producten, studio- en podiumbenodigdheden (zoals dj-software, headphones,  draaiplaten, mixtafels, en luidsprekers) worden aangeboden.

 

knipselknipselDe navigatie is duidelijk. Er is een horizontale navigatiebalk, een zoekbalk en breadcrumbs. Wanneer je door de winkel browst, verschijnt er links een verticaal menu waarmee je verder kan filteren en zoeken in je zoekresultaten. De website is ook beschikbaar in meerdere talen.

 

 

 

 

Producten worden in verschillende categorieën onderverdeeld en weergegeven. Zoekresultaten kunnen zowel in een rooster als in een lijst weergegeven worden.

knipsel

Producten worden in veel detail omschreven. De prijs en winkelvoorraad worden duidelijk getoond. Per instrument zijn er foto’s (soms meerdere) en reviews beschikbaar. Bij elke productpagina worden er meerdere suggesties gegeven. Deze suggesties zijn vaak accessoires die goed met het getoonde product samengaat.

knipsel

Over het algemeen is dit een zeer duidelijke en gebruiksvriendelijke website. Deze website is aan te raden voor elke muzikant. De website van Thoma Okaze daarentegen? Hier is nog veel werk aan.

knipsel

Thoma Okaze heeft maar twee winkels, een in Gent en een in Asse. Beide Thoma Okaze winkels zijn ook veel kleiner dan de grote winkels van KeyMusic. Daarnaast verkoopt Thoma Okaze niet online, enkel in de winkels. Wel verkoopt Thoma Okaze tweedehandsinstrumenten.

Als we naar de website van Thoma Okaze surfen, zien we direct het verschil tussen de twee websites; professionalisme. Het eerste wat we zien wanneer we naar deze website surfen, is het volgende beeld.

knipsel

De eerste indruk van de website is dat het door een amateur gemaakt is. De website staat vol tekst, soms in het zwart, soms in het rood, soms ondertitelt. Een gedeelte is vertaald naar het Frans, maar niet alles. De achtergrond is een saai grijs en het midden van het beeld is promotie voor hun Facebookpagina.

De website bevat te veel tekst en deze tekst wordt ook op een ongestructureerde manier weergegeven. Als we echter naar beneden scrollen, zien we het omgekeerde. Er wordt geen tekst meer gebruikt, enkel afbeeldingen. Deze afbeeldingen tonen alle huidige acties. De afbeeldingen zijn niet clickable en je kan dus niet meer informatie over de acties en producten vinden.

knipsel

 

knipselknipsel

De navigatie gebeurt via twee horizontale navigatiebalken. Sommige van deze menuitems leiden echter tot lege pagina’s, zoals de sitemap, maar ook de webpromo.

U vraagt zich misschien af waarom ik de zoekfunctie niet heb vermeld aangezien deze duidelijk op de tweede navigatiebalk vermeld staat. De reden hiervoor is dat deze zoekfunctie bijna niet functioneel is. Zoekresultaten zijn zeer beperkt en onduidelijk. 

Het tweedehandsaanbod van deze website is ook geen lichtpunt. Alhoewel het aanbod van 2dehandsproducten niet leeg is, is de informatie over deze producten weer ver te zoeken. Deze website vertelt enkel de naam van het product, de prijs en in welke Thoma Okazewinkel deze te vinden zijn. De staat en geschiedenis van het instrument zijn nergens op de website te bespeuren.

knipsel

Deze website is slecht gemaakt. Links naar lege pagina’s, zwart-wit, niet responsive design, weinig tot geen informatie en halve vertalingen. Dit zijn maar enkele elementen die deze website onaangenaam en gebruiksonvriendelijk maken. Thoma Okaze zal zeker eens moeten investeren in een nieuwe website.

Alhoewel beide winkels in dezelfde markt handelen, zijn er toch duidelijke verschillen tussen beide winkels. KeyMusic is groot en bekend, terwijl Thoma Okaze veel kleiner is. De KeyMusic website is zeer professioneel en aangenaam om te bezoeken, terwijl de Thoma Okaze website zeer ongestructureerd, onduidelijk, vertelt weinig en is over het algemeen niet gebruiksvriendelijk.

Auteur: Ruben Junius