… wat is de mooiste technologie van het land? Zijn het implantaten die het mogelijk maken om alles wat we zien in ons leven op te slaan, een levensecht videospel of leven na de dood? Of zijn deze toch niet zo mooi als ze doen uitschijnen? De serie Black Mirror laat het je allemaal zien.

Black Mirror bestaat momenteel uit 3 seizoenen. Iedere aflevering vertelt een ander uniek verhaal en heeft bijgevolg iedere aflevering een andere cast.
In iedere aflevering staat een bepaalde technologie centraal, die de maatschappij in een bepaalde manier beïnvloedt. Meestal verschilt deze maatschappij niet zoveel van de onze, waardoor het einde steeds een schokkende impact heeft. Het is heel gemakkelijk om verloren te lopen in de verhaallijnen van de personages en je aan hun te spiegelen.

Het team achter Black Mirror wil de mensheid wijzen op de gevaren achter technologie en hoe ze onze maatschappij beïnvloeden. Soms gaat het om futuristische technologie, die misschien wel sneller realiteit kan zijn dan we denken. Op andere momenten wijst de serie op de gevaren van de technologie die we nu gebruiken. Zo plakte ik na één van de afleveringen onmiddellijk mijn webcam af.

Tijdens de hele aflevering zit je op het puntje van je stoel en het einde heeft je altijd op zo’n manier beet, dat je tijd nodig hebt om alles te laten bezinken vooraleer je een nieuwe aflevering kan beginnen.
De scenario’s zijn misschien steeds een beetje extreem, maar geven je toch stof tot na denken en leren je veiliger omspringen met technologie, sociale media,…
De serie wilt ons choqueren, maar in mijn ogen niet om terug te keren naar het stenen tijdperk, maar om verantwoordelijker om te springen met wat we hebben en ons zelfstandige leven te waarderen.

 

Auteur: Sven Debeer

Bronnen:
* https://www.netflix.com/be/title/70264888