De laatste jaren gebeuren datalekken steeds vaker en vaker. Dat en passwoorden worden dagelijks in enorme hoeveelheiden gestolen. Ben jij wel veilig?

capture

De beste manier om dit te checken is om gebruik te maken van haveibeenpwned.com. Deze site laat je toe je username of emailadres in te voeren en na te kijken of deze geregistreerd staan op databases die gehackt zijn. De website voegt data van verschillende bronnen samen om zo een groot beeld van alle hacks te krijgen. Het gaat hier over pastebin, hackerforums of dark web sites. Op die manier moet je natuurlijk zelf niet op zoek.

Pas echter op, er zijn een heleboel websites zoals haveibeenpwned.com die als doel hebben je gegevens te stelen. Gebruik dus alleen websites waar je zeker van bent dat ze veilig zijn.

capture

Ik heb zelf even de test gedaan. Op mijn gebruikelijke gebruikersnaam zijn geen ‘breaches’ gevonden. Mijn e-mail was echter niet zo veilig. Tot twee keer toe zijn mensen aan wachtwoorden geraakt die verbonden waren aan dit emailadres. Snel mijn wachtwoorden veranderen dus.

De website heeft trouwens ook een ‘notify me’ sectie. Je kan hier je email invoeren en automatisch een waarschuwing krijgen als je gehacked wordt.

Auteur: Kobe Amerijckx