Fabian Oefner is een internationaal gerenommeerde artiest, die gebruik maakt van fotografie om kunst en wetenschap bij elkaar te brengen. Als je naar deze twee aspecten kijkt dan kan je waarnemen dat ze eigenlijk allebei een antwoord zijn op hun omgeving. Ze doen het wel op een heel andere manier. Langs de ene kant is wetenschap een zeer rationele waarneming van de omgeving. Terwijl dat kunst een emotionele waarneming is van de omgeving. Fabian probeert deze twee dingen samen te brengen aan de hand van fotografie en toonde dit aan met een paar van zijn projecten.

Making Sound VisibleScreen Shot 2016-12-02 at 10.35.28.jpg

Geluid plant zich voort in de vorm van geluidsgolven. Bij zijn eerste project wou Fabian de geluidsgolven zichtbaar maken. Dit deed hij als volgt. Hij nam een speaker met een plastic folie erop en strooide daar heel kleine kristallen op. Dus bij het afspelen van geluid gingen de kristallen trillen. Met de samenwerking van LG, filmde hij dit met een camera van 3000fps om verbazingwekkende beelden te creëren.

FerrofluidScreen Shot 2016-12-02 at 10.37.44.jpg

Bij een tweede project gebruikte Fabian ferrofluid, een zwarte olieachtige vloeistof die kleine metaaldeeltjes bevat. Bij het gebruiken binnen een magnetisch veld verandert dus de manier hoe het eruit ziet. Hij mengde deze vloeistof met wat waterverf om weeral zotte beelden te verkrijgen.

The Field Of SoundScreen Shot 2016-12-02 at 10.39.30.jpg

In een ander project maakte Fabian gebruik van muziek om een grote interactieve installatie te maken. De installatie bestond hier uit 5000 lichtgevende staven die in de grond staken. Deze waren verbonden aan een piano zodat ze allemaal konden bewegen afhankelijk van welke noot er werd gespeeld. Werd er een lage noot gespeeld, dan bewoog het onderste deel van de installatie.

Bronnen:
– Kikk Festival
– fabianoefner.com

Auteur: Yannouk Van Dyck