Apps worden de ene keer geprezen om hun design, de andere keer om hun functionaliteit. Maar wat het belangrijkste is aan een mobiele app is: Keep it simple! Hieraan heeft de ene app zich gehouden, de andere, niet zo.

De apps waarover ik het heb zijn Apple Music en Playstation.

 

Apple Music

In iOS 9 introduceerde Apple: ‘Apple Music’, een streaming platform dat ingebouwd was in hun eigen applicatie ‘Muziek’ dat standaard geïnstalleerd is op elk Apple Device. In iOS 9 zag deze app er enorm druk en complex uit in gebruik dus heeft deze app een complete redesign gekregen in iOS 10. Het roos dat reeds aanwezig is in de applicatie sinds de visual overhaul in iOS 7 steelt in deze update helemaal de show. Het enorm vette lettertype dat bovenaan elke pagina gebruikt word is op het eerste zicht, komende van iOS 9, te groot en lelijk. Op het eerste zicht heeft Apple ook enorm veel functionaliteit achterwege gelaten door de afwezigheid van buttons en het gebruik van enorm veel witruimte. Dit komt omdat vanaf nu de meeste functies worden geactiveerd met force touch, een technologie dat Apple in de iPhone 6S modellen introduceerde. Het touchscreen merkt hoe hard je op het scherm drukt en zal naarmate hoe hard je drukt op je scherm een andere actie uitvoeren. Deze technologie wordt gebruikt om een menu’tje weer te geven wanneer je op een liedje duwt van waaruit je dan vervolgens meer functies kan activeren.

Apple Music is in iOS 10 een enorm aangename ervaring geworden waar wel het een en het ander over te zeggen valt. Over deze app wordt vaak overgekeken omdat het een app is die door vele mensen veel gebruikt word en over simpliciteit wordt ook vaak gekeken. Apple slaagde erin om hun complexe muziekapplicatie te re-designen tot een simpele app zonder ook maar iets van functies op te geven, in tegendeel, ze voegen er zelf aan toe! Dit toont ook des te meer waartoe een bedrijf in staat is die zowel de software als de hardware van hun producten ontwerpen. In tegenstelling tot de luie manier van designen dat de ontwikkelaars van de Playstation app vertoonden…

Playstation

Bij het deze app lijkt het alsof de developers hebben besloten om de app hetzelfde te ontwerpen als het besturingssysteem op hun console. Het probleem hierbij is dat je je niet bevindt op een console en de invoermethodes compleet verschillen van elkaar. De developers probeerden enorm veel functies in deze app te persen, maar slaagden hier helaas niet zo goed in als Apple, want de app komt over als zeer druk met een ontwerp dat niet gemaakt is voor en niet hoort op een mobile device. Meer als dit wordt je als je store kiest gewoon naar een ingebouwde webbrowser gestuurd die enorm traag is en een onoverzichtelijke mobiele versie van de online store toont.

Wat ik wel moet toegeven is dat ze erin geslaagd zijn om de kleur, stijl, typografie en sfeer van de console weergeeft. Maar dit is ook het enige dat ze succesvol hebben gerealiseerd met deze app.

Auteur: Felix Struelens

Topic: 1 slecht en 1 goed voorbeeld van een app qua stijl elementen