Volgende sites gaan beide over schaken maar verschillen onderling enorm van elkaar. Kleur, typografie en compositie zijn de basisingrediënten die je moet toepassen om een duidelijke en gebruiksvriendelijke site te hebben en hierop wordt verder over besproken.

Schaakclub “Van Pion Tot Dame”

Dit is het allerslechtste voorbeeld dat je kan geven hoe een site niet mag uitzien. Deze site is geen grap en wordt gebruikt om de jaarlijkse winnaars van schaken of andere info mee te delen.
schaakclub.JPG

Kleur

Het kleurgebruik is een ramp. Beginnend van de navigatie zijn de rood op gele knoppen een heel slechte keuze omdat ze een irriterend effect geven. Ook is de grijze achtergrondpatroon niet goed toegepast. Alle gaten worden met deze achtergrondkleur ingevuld.  Elke tekst is gemarkeerd in een verschillende kleur waardoor je het onderscheid niet kan bepalen in titel of beschrijving. Ook komt de kleurkeuze niet van pas en scoort het palet van kleurgebruik heel laag.

Typografie

Hier maken ze de keuze om te wisselen tussen Times New Roman en Comic Sans MS. Times New Roman heeft een schreefletters en Comic Sans MS heeft schreefloze letters. Het is niet aan te raden om sites schreefletters te geven waardoor Times New Roman geen goede keus is. Het lettertype dat nooit meer in een site mag gebruikt worden is Comic Sans MS want het oogt slecht. Vele designers en programmeurs gaan hier mee akkoord, het lettertype staat bekend als een dood lettertype. Vele mensen vergissen zich in de betekenis van 31° en 32° zoals in de screenshot hierboven. Het staat niet voor de temperatuur maar de hoeveelste jaarlijkse editie die zij doen. Ook 3 sterretjes aan beide kanten op een link zetten is overbodig want het is al duidelijk door het onderstreepte dat het een link is.

Compositie

Men houdt geen rekening met de plaats van de navigatiebalk. De navigatiebalk is verdeeld in 2 kolommen en er is zelfs een vak dat er een beetje uitsteekt. Boven de navigatiebalk staat het icoon en daarnaast de naam van wat de site moet voorstellen: Schaakclub “Van Pion Tot Dame”. Boven staan alle sponsors en ik vind dat dit geen plaats is voor je reclame te zetten. De afstand tussen de sponsorafbeeldingen is niet overal gelijk. Als je verder gaat kijken op de body dan merk je dat alle tekst en afbeeldingen gecentreerd staan. Normaal zou je alles links moeten uitlijnen als je zo’n informatie meegeeft.

 

Worldchess

Deze site houdt alle informatie over internationale schaakspelers bij. Je kan ook zien wanneer er een schaakspel zal gespeeld worden en er zelfs een live bijwonen. Deze site is wel een goed voorbeeld hoe een site mag uitzien volgens kleur, typografie en compositie.

worldchess

Kleur

De site gebruikt goed contrasterende kleuren zodat het makkelijk leesbaar is. Zo is witte tekst leesbaar op de donkere achtergrondkleuren. Er gebeurt geen kleursprong naar een andere felle kleur in het kleurpalet wat de site gebruiksvriendelijk maakt. Door te spelen met lichtere grijze kleuren is het makkelijk om ook zo een mooie opbouw te maken.

Typografie

Elke titel gebruikt een schreeflettertype en dit past bij het design van deze site. Alle andere tekst waaronder beschrijvingen worden in schreefloze letters geschreven zodat het makkelijk is voor de gebruiker om te lezen op scherm. Het is een goede keuze een ander schreeflettertype te geven aan News Feed zodat de gebruiker het verschil duidelijk merkt dat News Feed een andere functie heeft.

Compositie

In de navigatiebalk steekt het logo van de site over de rand uit. Ik vind dit een toffe keuze want dit detail merkt elke gebruiker op en het is een trend. Ook is het de trend om knoppen in de navigatiebalk te onderlijnen. Het geeft het effect dat heel het gebied een knop is. De site heeft rekening gehouden met het grid. Hierbij worden alle 3 kolommen in de body mooi uitgelijnd op het grid dat voldoende witruimte tussen laat.

Auteur: Markian Vroublevsky

Bronnen:
http://users.skynet.be/vptd/
https://worldchess.com/