We maken ondertussen allemaal uit van de designwereld. We ontwerpen immers website, installaties, applicaties, enz. Je aanmelden op een website of platform waar je andere designers en artiesten kan ontmoeten of waar je je eigen werk kan tonen, is dan ook een handige tool. Sommige platforms zijn hier beter voor dan anderen. Er zijn zelf platforms die je het heel moeilijk maken om je account te deleten en dus de creatieve wereld te verlaten. 

The Dots

The dots is een online netwerk voor iedereen die graag creatief is en droomt. Het netwerk werd in 2004 opgestart door Pip Jamieson om de creatieve industrieën meer open en divers te maken. The dots wil personen en bedrijven die ideeën tot werkelijkheid brengen verbinden, ondersteunen en voor hen opkomen.

Het online platform heeft een heel strak design en is enorm gebruiksvriendelijk. Je kan alle informatie gemakkelijk terugvinden. Er zit een hele handige zoek- en filternavigatie in, die je jammer genoeg enkel kan gebruiken wanneer je ingelogd bent.

Om het platform wat verder te onderzoeken, heb ik een account aangemaakt. Je kan, net zoals bij de meeste websites en platforms tegenwoordig, je ook aanmelden met twitter of facebook. Ik heb me aangemeld via e-mail. Nadat je je email en wachtwoord hebt ingevuld, kan je je account verder aanvullen. Je moet verplicht je jobtitel, anciëniteit en job beschrijving invullen. Een foto van jezelf daarentegen in optioneel. Onderaan staat ook een balk waar je kan volgen aan welke stap om je account aan te maken je zit. In de verschillende stappen kan je je profiel nog verder uitbreiden door bijvoorbeeld al bepaalde bedrijven te volgen en aan te duiden of je op zoek bent naar een job.

Wanneer je account is aangemaakt, kan je op het platform op zoek naar verschillende bedrijven, jobs en projecten. Je kan uiteindelijk ook gebruik maken van de zoek- en filter navigatie.

Je account verwijderen gaat op The Dots  niet zo gemakkelijk. Je kan je account deactiveren via het platform, maar om het definitief te verwijderen moet je een e-mail sturen. Ook je account weer opnieuw activeren gaat niet zo gemakkelijk blijkbaar. Ik heb namelijk nog geen enkele manier gevonden om dit te doen. Wanneer je een nieuw account probeert aan te maken met hetzelfde e-mailadres als daarvoor, krijg je de melding dat er al een account is met dat e-mailadres. Wanneer je je dan opnieuw probeert aan te melden met dat e-mailadres krijg je de melding dat je e-mail of wachtwoord fout is. Het lijkt erop alsof je de creatieve wereld niet zomaar mag verlaten.

Patreon

Patreon is een online platform waar artiesten, genaamd creators,  hun projecten op kunnen plaatsen. Andere personen, genaamd patrons, kunnen hun steun bewijzen door de creators te volgen of hen maandelijks/per project geld te geven. De patrons kunnen in ruil voor hun steun rewards krijgen zoals exclusieve toegang tot bepaalde delen van de pagina van de creator. Het platform wil er op deze manier voor zorgen dat artiesten een stabiel inkomen hebben en een kans krijgen om hun projecten en werken naar de buitenwereld te brengen.

Je kan je op het platform aanmelden als creator of patron. Hoe je je kan aanmelden als creator is heel duidelijk. Je kan in de navigatiebalk bovenaan op de link ‘become a creator’ klikken. Om je aan te melden als patron is er geen aparte link, hiervoor kan je klikken op de link ‘sign up’.

screen-shot-2016-11-25-at-15-45-49

Wanneer je je aanmeld als creator krijg je onderstaande schermen te zien. Je moet een aantal vragen beantwoorden om je profiel op te stellen. De vragen zijn heel simpel en zijn snel ingevuld door een paar woorden in te vullen of een blokje aan te duiden. Boven de vragen kan je ook je progress zien in de aanmeld procedure. Hierdoor weet je hoelang het nog duurt om je profiel op te zetten. Met de pijltjes kan je ook steeds een vraag terug gaan.

Ook op dit platform kan je je account niet zo simpel verwijderen. Je kan je verschillende settings makkelijk zelf aanpassen zoals je email settings of je kan je account private zetten. Om je account volledig te verwijderen, moet je een mailtje sturen. Op dit platform gaan ze zelfs nog een stapje verder, je krijgt geen antwoord op je mailtje om het account te verwijderen. Je account wordt verwijderd na 3 weken. Het is dus telkens afwachten of je account ook effectief wordt verwijderd.

screen-shot-2016-11-25-at-15-49-16Bronnen:

https://www.patreon.com/

https://the-dots.com/

Auteur: Sarah Guldentops