plastic-reflectic-thijs-biersteker-3

Dit hier wat u ziet is water met een zwarte kleurstof gevuld met plastiek afval uit de Atlantische Oceaan. Maar wat doet het? Het geeft alle bewegingen weer die je doet als je voor deze interactieve installatie staat. De installatie noemt “Plastic Reflectic”.

De maker van deze installatie, Thijs Biersteker, wil eigenlijk een boodschap meegeven dat we niet beseffen hoe groot onze voetafdruk is en hoeveel plastiek er zo in de oceanen terecht komt.

8d26d85d1edbc961ae5e6fdda560f6921

Er is een kinetische sensor vooraan de installatie geïnstalleerd die je lichaam in een 2D-beeld registreert. Deze informatie wordt verwerkt in de machine onder de installatie. Tijdens het maken van de installatie heeft Mr.Biersteker elk plastiek voorwerp vastgebonden met een touw dat verbonden is aan het raster. Dat raster trekt het touwtje simpelweg in of uit. Daarna heeft hij de vorm gevuld met water en nadien zwarte waterstof toegevoegd.

De installatie is bedoeld voor iedereen, want het gaat hier om even rond te zwaaien en te bewegen en dan tot het besef komen dat vele zeeën nu bedekt zijn met plastiek afval. Mr. Biersteker noemt hetgeen wat hij ziet plastic soup en wil aantonen dat jij ook een grote impact hebt. De installatie was ook gebouwd voor de Plastic Soup Foundation en voor de Volkskrant en bevindt zich vanaf 2 december in Eindhoven.

Ik vind het een interessante installatie want het is een ware leuke ervaring als je het probeert. Het is alsof het artificieel is en het plastiek tot leven komt. De doelstelling, om je te laten beseffen hoeveel plastiek afval je achterlaat, werkt echt en daarom vind ik deze interactieve installatie een geslaagd werk.

Auteur: Markian Vroublevsky

Bronnen:
http://thecreatorsproject.vice.com/blog/interactive-installation-turns-spectators-into-trash
http://thijsbiersteker.com/project/plastic-reflectic/
http://front404.com/plastic-reflectic/