Als we nu over wearable technology denken dan denken wij vooral aan smart watches en smart glasses. Maar sommige mensen gaan daar dieper in.

Een van deze mensen is Pauline van Dongen, een Nederlandse fashion designer gespecialiseerd in wearable technology. Zij geloofd erin dat de technologie onzichtbaar moet worden, dat het een onderdeel moet worden van het design. Voorbeelden van haar werken zijn 3D geprinte schoenen of kleding gemaakt uit een dynamisch textiel dat de interactie tussen het lichaam en die kleding zou verbeteren.

afb-1-wearablesolar-coat.jpg

Haar bekendste werk is Wearable Solar waar zonnecellen de mode worden. Hierbij ontwierp ze kleding waarmee je je gsm kan opladen d.m.v. zonnecellen. Met de hulp van een business developer en een solar energy expert onderzocht ze de efficiëntie van verschillende types van zonnecellen die beschikbaar waren op de markt. Ze onderzocht ook hoe deze cellen in elkaar zaten om ze dan te implementeren in de kleding. Het eindresultaat was dus een kledingstuk waarmee je binnen de 2u je gsm volledig kan opladen, bovendien ziet het er niet slecht uit. Na het eerste prototype ontwierp ze ook de Solar Shirt en de Solar Windbreaker.

solar-powered-windbreaker-pauline-van-dongen-3.jpg

Pauline Van Dongen heb ik op het Kik Festival in Namen gezien en na haar presentatie ben ik nu nog meer verwonderd naar wat ons de toekomst gaat brengen binnen de fashion industrie.

Bron: Paulien Van Dongen – Kikk Festival

Auteur: Yannouk van Dyck