Telegram en Tumblr zijn beide twee bekende websites/applicaties die gebruikt worden om sociaal te zijn met andere mensen. Alles goed en wel maar hoe makkelijk is het om een account te maken en hoe veilig is het? Dat zal ik hier bespreken.

Telegram

Dit is een applicatie/website die net zoals Messenger vooral bedoelt is voor de gsm. Daarom gebruikt het je gsm-nummer om je account te identificeren. Slim idee als men het vooral op hun smartphone gebruikt maar niet zo slim als je ook nog een desktop applicatie en je ook via de website kan chatten. Wat als je geen smartphone of gsm hebt maar de meerderheid van je vrienden wel op Telegram zijn aan het chatten met elkaar? Hoe zou je dan ooit kunnen inloggen en meedoen met hun? Basically niet. Nu, toegegeven: de meerderheid van de mensen heeft nu wel ondertussen een gsm dus snel zal dat probleem niet voorkomen.

Maar daar blijft het niet bij. Omdat ze letterlijk alleen een telefoonnummer en de code vragen die naar dat nummer (of naar een eerder bevestigde Telegram applicatie waarop je ingelogd bent) wordt verstuurd is dit ook niet veilig! Als iemand je gsm gestolen heeft of je nog ingelogd staat op een ander openbaar apparaat dan kan iemand zonder moeite met hun eigen toestel inloggen op jouw account. Je kan ook geen wachtwoord of extra vraag instellen op je account wanneer je voor de eerste keer inlogt dus kort gezegd is Telegram een zeer onveilig platform om te chatten met andere mensen. En ten slotte kan je ook geen e-mail account linken aan je account. Dus als er iemand inlogt met een apparaat dat de applicatie niet gewent is zal je dat dus niet snel te weten komen.

Kort samengevat: omdat Telegram alleen maar een telefoonnummer en een code aanvragen is het ten eerste niet voor iedereen toegankelijk en ten tweede niet veilig omdat je account daardoor super toegankelijk is en er geen tweede optie voor beveiliging is.

Tumblr

Tumblr is een site dat eigenlijk een beetje de lovechild is van Pinterest of Twitter is. Je kan er komen om inspiratie op te doen maar tevens ook om (bekende) mensen te volgen die grappige dingen, fragmenten van je favoriete series posten, enzovoort. Maar hoe goed is hun registratiepagina.

We komen aan op de hoofdpagina, wat eigenlijk ook tegelijkertijd de inlogpagina is. Er staat een duidelijke “registreer” knop, dus natuurlijk klikken we daarop en komen we op de volgende pagina. Hier begint de miserie een beetje.tumblr

Waar klikken we nu op? Dit is een registratiepagina met een overload aan informatie. Stel je voor dat je nieuw bent op de site, waar zou je dan op klikken? Er is een zoekbar, zes cirkels die iets indiceren maar je weet niet wat, er zijn links naar de applicatie, één of andere “hoboslumgullion” heeft iets geplaatst maar dat is ook super vaag, je kan “aan te slag gaan” en je aanmelden. Welke van de opties zou je pakken? Nu, ze zijn slim geweest om nog de twee meest logische opties in het midden van de pagina te plaatsen en de juiste optie nog in het blauw te zetten. Maar inhoudelijk kunnen beide knoppen hetzelfde betekenen. Want ja, je wilt aan de slag met Tumblr maar je wilt je ook aanmelden dus er is nog altijd ruimte voor twijfel mogelijk.

tumblr2Anyway, we drukken op “aan de slag” en we komen, na een minuutje te liggen gokken, op de registratieform. Over het algemeen is het een redelijk normaal registratieform, niks daar er speciaal aan opvalt maar toch kan er misschien een ding of twee beter aan. Nu gaan we wel een beetje muggenziften maar ik vind het persoonlijk altijd beter als ik steeds mijn wachtwoord moeten bevestigen door het een tweede keer in te vullen. Want als je op deze form nu één keer je wachtwoord verkeerd invult dan ga je de volgende keer wanneer je inlogt er problemen mee hebben wat liefst niet de bedoeling is. Vervolgens vind ik het persoonlijk niet nodig om “geslacht” zelfs te plaatsen op als ze het zelfs niet gebruiken op de website zelf. En ten slotte mist er een heel belangrijk iets: de username. Hoe gaan mensen je herkennen? Moet je straks nu gewoon nog apart je username instellen op de website zelf? Dit zijn extra clicks en is extra moeite voor de gebruiker. Het zou vele gemakkelijker zijn als alles gewoon direct op één pagina stond. Dan is alles in één keer al gedaan en kan de gebruiker direct starten met browsen.