Vorig jaar introduceerde 2 kunstenaars Ai Weiwei en Olafur Eliasson een project “Moon”om de verbindende kracht van het internet te benutten. Een interactief project dat nationaliteit, taal en zelf de fysieke wereld overstijgt.

Het concept is simpel. Via een online interface kunnen bezoekers als op een soort graffiti muur aantekeningen maken op een digitaal maanlandschap en het landschap verkennen.

Ze werken momenteel ook aan een nieuwe en betere versie van hun project. Deze nieuwe versie introduceert ook gebruikersprofielen en avatars, zodat volgens beheerder Pisu”op de Maan iedereen bepaalt en eigenaar is van zijn of haar eigen identiteit.” Op dit moment zijn er meer dan 35.000 bezoekers die ervoor hebben gekozen om hun stempel op de maan te drukken. Aangezien het project kan worden benaderd door iedereen met een internetverbinding, symboliseert “Moon” het belang van de macht van een individu tegenover de grote wereld. “De belangrijkste inspiratie van de Maan is de democratisering van het creatieve en artistieke proces, en het stimuleren van een constructieve visuele dialoog”, zegt Pisu.

 

De maan, zoals het internet, staat in veel opzichten buiten het bereik en de controle van de overheid, en biedt dus een perfecte metafoor voor hun experiment in massale mobilisatie. “Het is het idee dat de maan iets bewusteloos vertegenwoordigt uit de samenleving,” legde Ai Weiwei onlangs uit in ARTnews.

Eliasson vermeld ook dat, “De maan interessant is omdat het een nog niet bewoonbaar oppervlak is, en dus een fantastische plek om je dromen op te zetten.” Of zoals het duo schreef in de inleiding van het project, “Creativiteit tart grenzen. Ideeën, wind en lucht kan niemand stoppen. ”

Zelf vind ik dit een zeer mooi concept. In het dagelijks leven proberen mensen zoveel mogelijk boodschappen de wereld in te sturen via hun persoonlijke sociale netwerk. Boodschappen die door slechts een beperkte vriendengroep moet of kan gehoord worden. Vaak worden persoonlijke meningen of statements via sociale media verspreid om vervolgens (gewillig of niet) bekritiseerd te worden. In het project “Moon” kan een reactie niet bekritiseerd worden, maar enkel worden bekeken.

bron:https://www.moonmoonmoonmoon.com/

 

Auteur: Robin Verberckmoes