Telecombedrijf Proximus gaat als eerste in België de 5G-technologie uittesten, die een tot 100 keer snellere verbinding dan 4G toelaat. Het systeem is nog in ontwikkeling dus het zal nog enkele jaren duren vooraleer de gewone consument gebruik kan maken van 5G. Al hoe wel dat er volgend jaar al 4,5G in een aantal steden wordt geïntroduceerd.

Supersnelle verbinding.

5G haalt in een testomgeving snelheden tot 70 gigabit per seconde, wat honderd keer sneller is dan de huidige 4G snelheid. Concreet zou men hiermee een film in slechts enkele seconden kunnen downloaden.

Waarom 5G nodig is.

Het hoofd van technologie bij Proximus Geert Standaert, wijst erop dat deze evolutie nodig is om te beantwoorden aan de forse stijging van het mobiele dataverkeer. Er is dus veel meer vraag dan vroeger naar mobiel internet. Niet alleen omdat steeds meer mensen een smartphone gebruiken en video explosief groeit, maar ook doordat apparatuur steeds meer met elkaar communiceert via het internet. Het gaat dan bijvoorbeeld om slimme bewakingscamera’s of thermostaten. In de toekomst komen daar ook nieuwe toepassingen bij zoals zelfrijdende auto’s, waardoor internetverbindingen razendsnel en zonder hapering moeten functioneren.

Wanneer zal deze technologie beschikbaar zijn?

Concreet zit de 5G technologie nog in een testfase, maar men verwacht wel dat deze 5G technologie tegen 2020 beschikbaar zal zijn. Proximus werkt voor de test samen met het Chinese Huawei, dat internationaal pioniert. “Door de labo ervaringen in het echte leven te gaan testen willen we een goed idee krijgen van de werkelijke mogelijkheden van 5G legt Standaert uit. Dan kunnen we met dat idee in ons achterhoofd, bij de investeringen in ons netwerk, er nu al rekening mee houden”. Proximus investeert jaarlijks zo’n 1 miljard euro in zijn netwerk en is klassiek voorloper voor wat de introductie van nieuwe technologieën betreft.

Wat moet er gebeuren om 5G mogelijk te maken?

Om 5G optimaal te laten werken moeten niet alleen de grote antennes vervangen worden maar moeten ook de zogenaamde small cells vervangen worden om het netwerk verder te verdichten. Proximus heeft hiervoor al een test lopen in het centrum van Antwerpen, waar dertien zogenaamde “small cells” of kleine antennes werden geplaatst om de snelheid van de netwerkverbinding op piekmomenten te verbeteren. Volgend jaar zullen ook andere plaatsen volgen, waar er nood is aan extra densiteit, aldus Standaert.  

De 4,5G technologie.

In 2017 wordt er gestart met het uittesten van 4,5G in een aantal Belgische steden. Die technologie laat een pieksnelheid toe van 450 megabit per seconde: driemaal sneller dan het huidige 4G.

Voorlopig is het dus afwachten tot 2017 voor 4,5G!

Bronnen: Het laatste nieuws artikel

Auteur: Brent Janssens