Bij het opstellen van een website voor een middelbare school is het belangrijk dat je de kleurenpsychologie en kleurenblindheid in het oog houdt. Je wilt dat je site er mooi uitziet voor iedereen en niet alleen voor bepaalde mensen.

Hier gaan we twee websites van scholen in Tienen vergelijken met elkaar en zien welke kleurenpsychologie hun site meegeeft en of ze aan de soorten kleurenblindheid hebben gedacht.

Eerst indruk

Koninklijk Atheneum Tienen

Hier is de eerste indruk die je krijgt bij het openen van de site van het Koninklijk Atheneum Tienen.

Screen Shot 2016-11-30 at 15.33.58.png

We zien direct dat rood de kleur is voor het Koninklijk Atheneum. We weten bij rood dat het enthousiasme, zelfzekerheid en veiligheid uitstraalt maar ook dat het aanzet tot actie. Dit is goed gekozen voor een school omdat je je toekomstige leerlingen wilt aanzetten tot actie (het bezoeken van de school of zich komen inschrijven) maar ook dat ze hun veilig voelen en dat ze met veel plezier eens langskomen.

Via Tienen

Hier is de eerste indruk die je krijgt bij het openen van de site van de Via Tienen.

Screen Shot 2016-11-30 at 15.34.25.png

Hier krijgen we meteen mee dat blauw de kleur is voor de Via Tienen. We weten bij blauw dat het een kalm en “cool” gevoel uitstraalt. Maar het ook aanspreekt tot uw instinct. Dit is ook goed gekozen voor een school omdat je de kalmte wilt uitstralen niet wilt overkomen als een ongeplande chaotische school. Het zou de ouders een veilig gevoel kunnen geven om vertrouwen te durven steken in deze school.

Accent

Koninklijk Atheneum Tienen

Beide scholen gebruiken een accentkleur. Bij de website van het Koninklijk Atheneum valt op dat andere kleuren gebonden worden aan categorieën

Screen Shot 2016-11-30 at 16.06.33.png

Als we hierbij dan bijvoorbeeld op Aanbod duwen krijgen we deze kleuren categorieën.

screen-shot-2016-11-30-at-16-06-53

Deze kleuren zijn zorgvuldig gekozen omdat ze zijn kalm zijn en niet de mensen willen afschrikken. Juist bij de eerste foto moeten ze oppassen met mensen die last hebben van protanopie omdat zij tussen rood en groen weinig verschil zien. Bij het aanbod moeten ze oppassen met mensen die last hebben van tritanopie omdat zij weinig verschil zien tussen blauw en groen.

Via Tienen

Bij de website van de Via Tienen wordt er maar 1 accentkleur gebruikt.

Screen Shot 2016-11-30 at 16.14.54.png

Ze gebruiken groen als hun tweede steunkleur. Dit is eigenlijk geen goed voorbeeld van kleurgebruik omdat ze hier geen rekening hebben gehouden met mensen die eventueel tritanope hebben. Deze mensen zien weinig tot geen verschil tussen de kleuren blauw en groen. Dit zou voor hun de site een meer eentonig en minder leuk maken om naar te kijken.

Conclusie

Het rood bij de site van het Koninklijk Atheneum Tienen is goed gekozen en er zijn niet echt grootte conflicten voor mensen met kleurenblindheid t.o.v. de website van de Via Tienen, waarbij blauw en groen door elkaar gebruikt wordt en lastig kan zijn voor mensen met tritanope.

 

Bronnen:

Koninlijk Atheneum Tienen

Via Tienen

auteur:

Casper Coomans