In deze blogpost ga ik het hebben over de conferentie van ‘//////////fur////’ dat ik heb bijgewoond op het KIKK Festival in namen op donderdag 3 November en een creatie genaamd ‘XOXX Composer’ dat ik tegen ben gekomen op de KIKK Market diezelfde dag. Ik zal trachten uit te leggen wat ik zo speciaal vond aan deze creaties en hoe zij de aandacht van het publiek zo goed erbij wisten te houden.

img_1225

XOXX Composer

Op de KIKK Market stond er een heel publiek verzameld rond dit kleine standje de eerste keer dat ik er passeerde. Enkele mensen stonden te dansen, andere stonden met een vrolijke glimlach toe te kijken. Ik zag doorheen het publiek niet meteen wat er zich aan deze stand bevond, ik veronderstelde dat een dj wat muziek aan het draaien was met één of andere revolutionaire draaitafel. Maar toen ik later terugkwam wanneer er wat minder volk op de Market aanwezig was merkte ik dat het om meer als dat ging. Aan deze stand was een artiest zich namelijk aan het amuseren met een manuele sequencer dat werkte met behulp van magneten en verschillende ronddraaiende cilinders. Via een programma dat op een MacBook draaide waarop het apparaat was aangesloten kon hij geluiden toewijzen aan de verschillende cilinders. Je kon zelf instellen hoe snel de cilinders ronddraaiden, wat dan het aantal bpm (Beats Per Minute)  voorstelde. Door kleine metalen bolletjes magnetisch toe te voegen aan de cilinders bepaalde hij dan vervolgens welk geluid er wanneer afgespeeld werd en zo creëerde hij dan ‘on the spot’ enkele ‘vette deuntjes’.

Hoewel het opviel dat deze man reeds getraind was in het besturen van dit apparaat slaagde hij er toch in te bewijzen dat zo goed als iedereen hiermee overweg kan zonder enige voorkennis nodig te hebben. Hij nodigde vaak personen in het publiek uit om het apparaat eens te testen en meer dan eens slaagde deze personen erin om een geslaagde beat te creëren en zo het publiek te vermaken. Een simpele maar enorm intuïtieve manier van muziek creëren als je het mij vraagt!

//////////fur////

img_4490

//////////fur//// is een bedrijf dat zich specialiseert in wat zij noemen ‘Art Entertainment Devices’. Deze conferentie werd gegeven in het engels door 2 Duitsers genaamd Volker Morawe en Tilman Reiff. Deze 2 Duitsers slaagden erin het publiek te chockeren en ze tegelijkertijd ook te doen schateren van het lachen met hun gekke uitvindingen. Startend met hun uitvinding van de ‘Painstation’, waarbij 2 uitdagers het tegen elkaar opnemen in een geüpgrade versie van het klassieke spel ‘Pong’. En daarmee bedoel ik niet dat de gameplay een upgrade heeft gekregen, het spel zelf is exact hetzelfde gebleven maar het medium waarop je het spel speelt is veranderd zodanig dat je gestraft wordt voor elk balletje dat je mist.

Deze uitvinding toonde meteen de creativiteit aan van deze 2 geweldig grappige kerels. Bij games als de ‘Painstation’, ‘purMinator’, ‘mr. Punch’, ‘Amazing’ en ‘Snake Pit’ legden de uitvinders eerder hun focus op het fysiek maken van bekende computer games. Ze voegden een nieuwe dimensie toe aan deze klassieke spelen waarbij ze de spelers in het midden van de actie plaatsen, soms zelfs letterlijk (purMinator). Terwijl bij andere uitvindingen zoals de ‘Facebox’de nadruk expliciet lag op verbaal contact (face to face) tussen de spelers. Deze apparaten reizen momenteel de wereld rond en hebben reeds op vele tentoonstellingen gestaan.

Van alle conferenties dat ik heb bijgewoond op het KIKK festival en alle uitvindingen dat ik ben tegengekomen op de KIKK Market waren deze 2 degenen die mij het beste bijbleven. Niet omdat ik vond dat hun uitvindingen de wereld gingen veranderen, zelfs niet omdat ik hun uitvindingen interessant vond. Nee,het voornaamste dat deze mannen gemeenschappelijk hadden en de reden waarom ze mij bij zij gebleven was hun vermogen om hun publiek te entertainen en dat is volgens mij het belangrijkste wanneer het aankomt op het voorstellen van uitvindingen.

Please the crowd.

Auteur: Felix Struelens

Topic: Voorstellen van 2 designers/artiesten