Tegenwoordig heb je veel bedrijven die zich storten in de smart-home markt. Deze bedrijven leveren ook elk hun eigen applicatie hierbij mee. Als je iemand bent die smart-home producten bij verschillende bedrijven koopt is de kans dus groot dat je meer als 1 applicatie gaat nodig hebben om al hun diensten te kunnen benutten. Hierdoor zie je vaak fusie-applicaties die al deze diensten van verschillende bedrijven samen brengen onder 1 applicatie, om het jezelf gemakkelijker te maken. 1 Van zo’n applicaties, genaamd ‘Home’ van Apple wordt tegenwoordig zelfs standaard geïnstalleerd op alle iOS apparaten met iOS 10. Maar kan deze fusie-applicatie beter zijn als de geoptimaliseerde, originele applicatie?

In de ene hoek van de ring: Philips HUE

HUE is de naam waaronder de van op afstand bedienbare lampen van Philips bekend staan. Dit gebeurd allemaal via hun applicatie genaamd ‘Philips HUE’, een applicatie beschikbaar op de App-en Google-playstore. Eens deze applicatie gedownload is en je verbonden bent met je ‘Bridge’ kan je ook applicaties downloaden van andere ontwikkelaars waarmee je je lampen kan bedienen, dit is mogelijk aangezien Philips een SDK (software en plug-ins) van de lampen openbaar beschikbaar heeft gesteld. Ontwikkelaars kunnen zo creatieve toepassingen creëren voor de lampen en een nieuwe interface aanbieden aan de gebruiker.

De app van Philips zelf biedt vaak updates met bug fixes aan en deelt de lampen in in kamers die je vervolgens aan of uit kan zetten, verder biedt de app ook de mogelijkheid aan om routines te installeren zodat je lampen bijvoorbeeld aanspringen wanneer je thuis komt en uitgaan wanneer je het huis verlaat.

In de andere hoek: Apple Home

Apple’s gloednieuwe Home applicatie tracht de systemen van verschillende (meewerkende) bedrijven samen te brengen onder 1 dak. Apple laat je toe scènes aan te maken waarin met de druk van een knop bepaalde lichten zichzelf zullen activeren met een zelf ingestelde kleur en helderheid. Meer als dit zijn al je lampen ook elk apart nog eens te besturen. Net zoals de app van Philips worden je lampen onderverdeeld in kamers, hoewel deze bij Home op een ietwat andere manier werkt. Ook de automatisering-functie van de Philips Hue app is terug te vinden, hoewel ook deze op een andere manier werkt. De applicatie werkt autonoom van de meegeleverde applicatie en eens je je systeem hieraan hebt gekoppeld zou je in principe dus nooit de originele applicatie nog hoeven openen. In mijn eigen ervaring is dit tot nu toe inderdaad het geval met uitzondering op de updates die Philips enkel doorvoert via hun eigen applicatie.

De app van Apple biedt alle functionaliteit aan dat de originele applicatie je aanbied met behulp van een simpele, strakke interface zoals we wel al langer gewoon zijn van hun.

Mijn ervaring

Als trotse eigenaar van maar liefst 6 HUE lampen en langdurige gebruiker van beide apps ben ik meer als bevoegd om deze apps te beoordelen. Mijn hele ervaring met Philips HUE zal worden beoordeelt volgens het AIDAS marketing-model.

Attention – Philips HUE was een tijdje geleden een veelbesproken product in de tech wereld en stond bovendien in vele winkels tentoongesteld. Als tech-junkie had ik uiteraard meteen interesse in dit product en besloot het eens uit te testen in de winkel. Bij de lancering van dit product bestond er enkel en alleen een applicatie voor iOS devices, dit was voor mij geen probleem aangezien ik reeds voor enige tijd een iPhone gebruiker was.

Interest – Ik zocht reviews voor de producten op en bekeek op Youtube de manier waarop mensen hun huizen inrichten met de kleur-veranderende led-lampen. Gebruiksvriendelijkheid staat werkelijk centraal bij het gebruik van dit soort producten en dat was gelukkig iets dat Philips vanaf het begin wist en zeer sterk in optrad.

Desire – Na de producten te hebben uitgetest en ik had ervaren hoe gebruiksvriendelijk alles in elkaar zat ben ik beginnen sparen voor een start-kit dat een bridge bevatte en 3 kleurlampen.

Action – In een productcatalogus zag ik de exacte startkit die ik wou staan met 20% korting voor Black Friday.  Ik ging naar de winkel, kocht het product en installeerde het van zodra ik thuis kwam.

Satisfaction – Ik was aanvankelijk zeer tevreden van mijn lampen en besloot te investeren in meer en meer lampen om het huis mee te versieren. Maar Philips vond bij iedere update manieren om de applicatie ingewikkelder te maken en het werd voor mij moeilijker en moeilijker om alle lampen te besturen hoe ik het zelf wou. Maar toen kwam Apple met de oplossing: Home.

Wie wint?

Apple’s Home applicatie staat mij toe kamers te creëren die mij alle lampen en scènes laten zien die zich in deze kamer bevinden waardoor ik vervolgens deze elk apart kan bedienen. Aan elke kamer kan ik ook een foto van de kamer toevoegen als achtergrond. De kamer structuur van Philips Hue laat je enkel of alle lampen in die kamer aanzetten of ze allemaal uitzetten, er bestaat vreemd genoeg geen manier om je lampen afzonderlijk te besturen, dit zou geen probleem zijn als je slechts 2 lampen had in verschillende kamers, maar met 6 lampen word dit al snel een probleem.

Mijn favoriete scènes worden weergegeven op het homescherm van mijn applicatie en onderaan in het controlecentrum van mijn iPhone. Dit staat mij toe al mijn lampen te bedienen recht vanaf het toegangsscherm. Philips heeft ook en widget maar hier kan je slechts 4 scènes in bewaren.

Automatisatie werkt ongeveer hetzelfde op beide applicaties en stembediening en Apple Watch integratie is ook iets dat beide applicaties aanbieden.

Ik denk dat het wel duidelijk is geworden wie er heeft gewonnen. Door middel van een diep customiseerbare applicatie en de simpele gebruiksinterface is Apple’s Home applicatie een waar genot in gebruik. Meer als dit werkt Home in samenwerking met het besturingsyteem van Apple ook veel sneller als de App van Philips. Alles is toegankelijk waar en wanneer je het ook maar wilt en werkt razendsnel

Oh, bovendien vallen er nog vele andere apparaten aan te sluiten op Apple Home zoals veluxen en thermostaten, de mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos, maar dat is een blogpost voor een andere keer.

Auteur: Felix Struelens

Topic: Gebruiksvriendelijkheid van een 2 tal vergelijkbare apps