Art in space is de eerste kunsttentoonstelling in de ruimte. Deze werd opgericht in samenwerking met Autodesk’s Pier 9 Creative Workshop en Planet Labs, een bedrijf dat zich bezig houd met het bestuderen van de verandering op aarde aan de hand van doorgestuurde foto’s.

Voor de tentoonstelling selecteerde Pier 9 kunstenaars om kunstwerken te maken die vervolgens werden gelasercut op de panelen van satellieten. Het is zeker niet het eerste kunstwerk in de ruimte maar wel de eerste tentoonstelling.

Artist's Concept of Voyager

Op 5 september 1977 lanceerde Nasa de Voyager 1. Voyager 1 is een onbemande ruimtesonde die kort na de lancering van Voyager 2, vanaf Cape Canaveral door middel van een Titan III-raket gelanceerd werd. Met een afstand tot de zon van 125 AE (18,7 miljard kilometer) heeft Voyager I in augustus 2013 het zonnestelsel verlaten en, als eerste door mensen vervaardigd object, de interstellaire ruimte bereikt. In juli 2016 bevond de Voyager 1 zich op een afstand van 20,2 miljard kilometer van de Aarde.

Aan boord van deze Voyager 1 bevind zich ook kunst. De Voyager Golden Record is een grammofoonopname, bijgevoegd bij de twee Voyager-ruimtevaartuigen. De platen bevatten geluiden en beelden die geselecteerd werden om de diversiteit van het leven en de cultuur op aarde zo goed mogelijk weer te geven. Ze zijn bedoeld als boodschap aan buitenaardse levensvormen. De levensduur van de platen is berekend op 1 miljard jaar.

Dit toont aan dat de mens kunst nodig heeft om nieuwe werelden te ontdekken. Zoals de meeste kolonisten vroeger ook voorzien waren van kunst, zal dit ook zo zijn bij de komende ruimtevaart missies.

bron: http://kildall.com/art-in-space-the-first-art-exhibition-in-space/

 

Auteur: Robin Verberckmoes