In mijn middelbaar studeerde ik wetenschappen en dit is nog steeds 1 van mijn passies. Artiesten die in aanraking komen met technologie en wetenschappen interesseren me daarom ook enorm.

Dyveke Sanne

Dyveke Sanne is een kunstenares uit Oslo. Ik ben haar naam heel toevallig tegengekomen in een wetenschappelijk artikel. Hierbij kort waarover het artikel ging:

Aangezien een doemscenario zoals nucleaire oorlog steeds waarschijnlijker lijkt, zou het wel eens kunnen dat we in de toekomst plantensoorten kunnen verliezen. Daarom bevindt er zich nu in een berg tussen Noorwegen en de Noordpool een kluis. Deze kluis bevat zaden van over heel de wereld.

vault.jpgIn het artikel kwam ik er voor het eerst achter dat alle openbare gebouwen in Noorwegen verplicht kunst moeten bevatten. De persoon die deze taak op zich kreeg, was Dyveke Sanne. Zij zorgde zowel op het dak van de kluis als op een deel van de voorkant voor een lichtinstallatie. De kluis zit diep in de berg, maar toch is ze nu zichtbaar van ver.
Verder schrijft Dyveke Sanne ook nog boeken, heeft ze projecten lopen en nog andere kunstwerken op haar naam staan.

Isis Shiffer

Isis Shiffer kwam reeds eerder naar boven in 1 van mijn blogposts. In deze blog besprak ik een fietshelm van papier. Isis  Shiffer is tegelijk een kunstenaar en een ingenieur.
Buiten een fietshelm maakte ze ook al een zeer compacte step, ter grootte van een laptop. Meestal hebben haar projecten een nut, maar af en toe hoeft dit niet. Zo maakte ze al eens een kat, genaamd Moggy, wiens enige doel het wegslaan van objecten is.
katIk heb veel bewondering voor Isis Shiffer. Ze weet fantastische projecten neer te poten en steeds het nuttige aan het aangename te koppelen.

 

Auteur: Sven Debeer

Bronnen:
* http://www.iflscience.com/plants-and-animals/what-its-like-inside-the-doomsday-vault-that-stores-every-known-crop-on-the-planet/all/
* http://www.dyvekesanne.com/
* http://www.isisshiffer.com/