Voor degenen die de film of de boeken van “Hitchhikers Guide to the Galaxy” al gezien of gelezen hebben, is het antwoord op het Leven, het Universum, en Alles geen geheim meer. Of misschien toch wel? Jonathan Basile ging een stap verder en vond zelfs het antwoord op iedere vraag.

“Het heelal (dat anderen de Bibliotheek noemen) bestaat uit een onbepaald en misschien oneindig aantal zeshoekige galerijen, met in het midden immense luchtkokers die zijn omringd door zeer lage balustrades. Vanuit iedere zeshoek zijn de lagere en hogere verdiepingen te zien: eindeloos.”

– Jorge Luis Borges

Zo begint het kortverhaal “De bibliotheek van Babel”, geschreven door Jorge Luis Borges in 1941. Het verhaal stelt het universum voor als een oneindige bibliotheek die alle mogelijke boeken bevat.
Dat er ook echt een bibliotheek zou kunnen bestaan, die alle mogelijke boeken bevat, lijkt onmogelijk, maar niet voor Jonathan Basile. Hij creëerde zijn eigen digitale bibliotheek van Babel en stelde hem beschikbaar voor iedereen op het internet.

websiteHij zorgde voor alle mogelijke combinaties tussen letters en woorden en
programmeerde deze in de vorm van boeken. Ieder boek telt 410 pagina’s, er zijn 32 boeken per plank, 5 planken per kast, 4 wanden per zaal en een oneindig lijkend aantal zalen.
Dit enorme aantal boeken bevat alles wat al gezegd of geschreven is en wat nog geschreven of gezegd zal worden. Via de zoekfunctie kan je een reeks letters en woorden, die niet per se een zin hoeven te vormen, ingeven en opsporen in de boeken. Zo kan je bijvoorbeeld de tekst van deze blogpost ingeven en terugvinden in de bibliotheek van Babel.

Echter, net zoals in Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, hebben we dan wel het antwoord op de vraag, maar de vraag zelf en de locatie waar we het antwoord in de bibliotheek kunnen vinden, blijft een mysterie.

Voor wie zelf een kijke wil nemen in de bibliotheek, kan deze vinden via volgende link:
https://libraryofbabel.info/

 

Auteur: Sven Debeer

Bronnen:
* https://libraryofbabel.info/
* https://www.nrc.nl/nieuws/2015/05/11/bibliotheek-van-babel-bestaat-nu-echt-op-internet-1494424-a978332
* https://pixabay.com