4GVliegtuig.jpg
Een gewone 4G verbinding op het vliegtuig?

Als het aan het Deutsche Telekom bedrijf ligt, dan komt er een einde aan de ergernis van vele Europese luchtvaartpassagiers die hoog in de lucht geen bereik hebben met hun smartphone of tablet. Het Duitse telecombedrijf is een samenwerking aangegaan met satellietexploitant Inmarsat om 4G-bereikbaarheid in vliegtuigen mogelijk te maken.

Het doel van de investeringen volgens de bedrijven is een soortgelijk bereik te creëren als op de grond. Door de samenwerking van de satelliet van Inmarsat met het netwerk van Deutsche Telekom in de lidstaten van de Europese Unie moet bereik hoog in de lucht mogelijk zijn.

Het systeem waaraan de bedrijven werken wordt volgend jaar in eerste instantie uitgeprobeerd door de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa. Daarna moet het systeem verder worden uitgerold. Allereerst in Europa, maar later ook verder.

Volgens Inmarsat is de bedoeling om te zorgen voor 4G-snelheid in vliegtuigen. Daarmee zou het sneller zijn dan de bestaande satellietverbindingen van het Amerikaanse Gogo. Van dat netwerk maken 2400 commerciële en 6800 zakenvliegtuigen gebruik.

Dit schreef het laatste nieuws vorig jaar op 21 september 2015.

Eerste testvlucht geslaagd.

Ondertussen hebben Inmarsat, Deutsche Telekom, Nokia en Thales bekend gemaakt dat de eerste testvlucht van het EAN geslaagd is.

Tijdens de testvluchten is het netwerk, dat gebruikmaakt van normale 4G-apparatuur en satelliettechniek, getest. Uit het testen van de 4G verbinding bleek dat het vliegtuig succesvol een stabiele verbinding kon behouden tijdens de gehele vlucht, zelfs als het moest overschakelen van operator.

Concreet zal het European Aviation Network ten vroegste volgend jaar beschikbaar zijn.

Ik vind het een grote stap in de goede richting om 4G overal beschikbaar te maken, zelfs op het vliegtuig. Als je momenteel internet op het vliegtuig wil moet je vaak bijbetalen voor een speciale wifi-verbinding. Het is veel voordeliger voor de consument om gewoon het 4G netwerk te gebruiken dat binnen zijn eigen abonnementskosten valt.

Bronnen: Artikels Het Laatste Nieuws: 4G-bereik in vliegtuig in de maak: testvlucht geslaagd, 4G-bereik in vliegtuig in de maak.

Auteur: Brent Janssens