Beeld je in, je komt thuis na het werk of school, en je wil een aflevering van je favoriete VTM programma bekijken dat je hebt gemist. Dus je surft naar de VTM website en je klikt op de aflevering die je graag wil bekijken en dan zie je dat je geen volledige afleveringen kan bekijken zonder in te loggen.

Aanmelden.png

Dus je klikt op ‘gratis registreren’ en je ziet dit.

VTM create account.png
Het volledige VTM registratie-formulier.

Ik ben er zeker van dat de meeste mensen dit niet invullen en gewoon de snelle manier gebruiken en zich aanmelden via Facebook, waarmee VTM zelfs nog meer gegevens zou kunnen verkrijgen van jou, zie mijn andere blogpost over inloggen via Facebook.

Dus je bent verplicht om een account aan te maken om een aflevering te kunnen bekijken, dit op zich is al irritant, als je dan nog zoveel informatie moet invullen kan ik mij inbeelden dat veel mensen gewoon de website verlaten.

meme.jpg

De login flow

Er is weinig sprake van een goede registratie of login flow want je hebt op het eerste zicht geen account nodig, pas wanneer je binnen handbereik bent en ze je laten klikken op de play-knop van het filmpje komt het ‘aanmelden of registreren’ venstertje tevoorschijn.

VTM aanmelden.png

Ze schotelen je meteen een heel groot login venster voor, ik moest de webpagina op 50% grootte weergeven om een screenshot te kunnen nemen van het volledig registratie- formulier.

VTM maakt geen gebruik van een registratie in verschillende stappen om van het registreren een voortgangsproces te maken en het makkelijker voor de gebruiker te maken. Ze vragen ook veel te veel informatie om een aflevering te kunnen bekijken die je gewoon op de tv had kunnen bekijken.

Als positief punt geven ze wel aan wat je kan doen eens je je hebt geregistreerd:

  • Om gratis volledig afleveringen in een snelle & veilige omgeving te kunnen bekijken!
  • Om gratis je stem uit te brengen voor onze programma’s.

Oplossingen?

De gemakkelijkste oplossing zou zijn dat VTM je niet vraagt om je te registreren als je een volledige aflevering wil bekijken, maar dit zullen ze nooit doen omdat het een commercieel bedrijf is en ze willen informatie over de gebruikers verkrijgen voor commerciële doeleinden.

Wat VTM wel zou kunnen doen is het registratie proces in verschillende stappen laten verlopen om het registreren voor de gebruikers aangenamer te maken. En je niet op de play button laten klikken op de video, je bent letterlijk binnen handbereik om je gewenste aflevering te bekijken en dan een ‘aanmelden of registreren’ venster te tonen.

Een andere oplossing zou een gast login kunnen zijn om als gast in te loggen zonder je gegevens te geven, of om eenmalig een aflevering te kunnen bekijken zonder in te loggen.

Bronnen: de VTM-website, quickmeme.com

Auteur: Brent Janssens