Karina Smigla-Bobinski leeft en werkt als een freelance artiest in Munich. Ze maakt en werkt samen aan projecten die gaan van kunst tentoonstellingen, kinetische sculpturen, interactieve installaties en online projecten. Ze kan tekenen, videos maken, verven, acteren en sculpturen maken. Ik heb haar voor het eerst gezien op het kikk-festival in namen. Ze stelde daar haar belangrijkste en meest succesvolle projecten voor.

 

1

Haar meest besproken project is de ‘Ada’. Dit project bestaat uit een compleet witte ruimte. In deze ruimte bevind zich een bal die gevuld is met helium. De bal zweeft door de ruimte, en kan bewogen worden door bezoekers. Aan de zijkant van de bal hangen zwarte stiften, deze tekenen een patroon op de muur als je met de bal heen en weer beweegt. Zo krijg je abstracte tekeningen op de muren, die gemaakt zijn door verschillende gebruikers.

 

2

Een ander zeer bekend werk van haar is de ‘simulacra’. Dit project bestaat uit een grote kubus gemaakt uit LCD schermen. Hier rond hangen kleine vergrootglazen aan touwen. Enkel wanneer je door 1 van deze vergrootglazen kijkt is het mogelijk om het beeld op het scherm te zien. Een LCD scherm heeft normaal gezien een polariserende laag. Karina heeft deze laag eraf gehaald, en deze in de vergrootglazen gestopt. Op deze manier is het beeld enkel zichtbaar wanneer men door de vergrootglazen kijkt.

Ik vind haar werk zeer intrigerend. De installaties die zij maakt , is altijd iets is dat je nog nooit eerder hebt gezien. Maar toch heb je wel meteen door waar het over gaat, wat het doet. Ik neem haar ‘Ada’ project als voorbeeld. Mensen die in de zaal kwamen met die bal zijn natuurlijk verrast. Maar vanaf dat moment weten ze ook meteen wat te doen. Men begint te spelen met die bal, en dus ook tekeningen te maken. Dit is exact wat een interactieve installatie zou moeten zijn, en ik hoop dat Karina er nog veel zal maken.

 

 

Auteur: Bauwens Ruby

 

 

Bronnen:

http://smigla-bobinski.com/index.html