iBeacons zijn kleine zendertjes, die gericht informatie naar mobiele telefoons kunnen sturen als je in de buurt bent. iBeacon is de merknaam die Apple hanteert, maar in het algemeen zie je ook wel de term beacons (het Engelse woord voor bakens). 

WAT?

iBeacons zijn kleine kastjes, die de online en offline wereld samenbrengen. Ze maken gebruik van Bluetooth 4.0 en hebben een bereik tot wel 50 meter. De iBeacon maakt een schatting van jouw locatie en stuurt informatie over het product waar je dichtbij staat. iBeacons vormen een alternatief voor NFC, de draadloze technologie die ook in de iPhone voorkomt. Het verschil is dat NFC alleen op korte afstand werkt, namelijk enkele centimeters.

 

 

Toepassingen

iBeacons bieden eigenlijk tal van mogelijkheden. De huidige ideeën geven nog maar een glimp van wat er mogelijk is. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een app die jou, op basis van je locatie, suggesties voor producten en promoties geeft. Elke winkel die een transmitter plaatst en een eigen app heeft, kan er gebruik van maken.

 

iBeacons op Shiphol

Ook Schiphol doet sinds januari 2016 zijn voordeel met de functionaliteit van iBeacons. Meer dan tweeduizend iBeacons die verspreid zijn over het hele vliegveld sturen reizigers naar de juiste gate. De ontwikkelaar van de Schiphol-app verkoos iBeacons boven GPS omdat dit simpelweg te onbetrouwbaar was met een dak boven je hoofd. Als je de volgende keer rondloopt op Schiphol kun je iBeacons ontdekken als je goed naar de elektronische borden met gatenummers en vertrektijden kijkt.

Dit kan je allemaal met iBeacons:

  • Aankopen doen via Paypal
  • Apple TV automatisch instellen
  • iBeacons voor thuis/onderwijs
  • iBeacons in musea’s en retails

 

Auteur: Franky Tse

Bronnen:

http://www.iculture.nl/dossiers/ibeacons/