Kleuren. Kleuren horen bij de basis van elk app en webdesign. Kleuren geven een website gevoel, geven het een ziel. Over het kleurgebruik moet je dan ook zeer goed nadenken. Kleurgebruik moet bij het begin van de designfase goed aangepakt worden, anders kan het design een volledig andere betekenis hebben dan je van plan was.

In deze blogpost ga ik 1 goede, en 1 slechte website bekijken op gebied van kleurkeuze, maar ook op gebied van typografie en compositie.

 

1

Youtube : Goed

Iedereen kent deze website, en heeft hem ook waarschijnlijk al veel gebruikt. Google heeft altijd al gestreefd om op gebied van design het zo goed mogelijk te doen. Ik vind dat ze hier zeer zeker in geslaagd zijn.

4.PNG

Kleurgebruik

Google heeft het op gebied van kleuren zeer simpel gehouden. De website is grotendeels wit, maar ook rood en blauw. Het wit geeft de website een zeer fris en rustig gevoel. De titels en het logo zijn in het rood, wat de website wat meer energie laten uitstralen. Het blauw is zeer weinig aanwezig en heeft dus weinig effect.

Typografie

Google gebruikt op de hele site maar 2 fonts, wat natuurlijk een goed ding is. De fonts zijn zeer goed leesbaar, op elke plek van de website.

Compositie

Compositie is ook vrij simpel op de homepagina. Alles is verdeeld in blokken en dit is goed zichtbaar. Dit maakt het goed overzichtelijk. Wanneer je verder in de navigatie gaat zijn de blokken bijna niet meer zichtbaar, en lijkt alles meer lijn per lijn opgebouwd. Dat is ook beter want er bevind zich meer tekst hier dan op de homepagina.

 

 

2

HLN : Niet Goed

HLN is ook een zeer bekende website. Ik vind dat de ontwikkelaars van deze site een paar rare keuzes hebben gemaakt. Ik vind het vooral raar omdat dit zo een bekende site is, je zou toch verwachten dat die juist een van de betere zou moeten zijn.

3.PNG

Kleurgebruik

Op HLN word je overspoeld met kleuren. Rood, wit, zwart, lichtblauw en donkerblauw worden door elkaar gebruikt over de hele site. Het wekt verschillende gevoelens op waardoor je niet echt meer weet wat te denken.

Typografie

Qua typografie vind ik de website wel geslaagd. Ik zie 3 verschillende gebruikte fonts, maar ze zijn goed gebruikt en verdeeld. In de tekst van een artikel had er wel een schreeflettertype mogen staan, dit zou het makkelijker maken de teksten te lezen.

Compositie

Bij de compositie hebben ze ook heel wat rare keuzes gemaakt. De site is verdeeld in blokken van verschillende groottes, maar het lijkt alsof deze blokken gewoon willekeurig op de websites geplaatst zijn. Dit zorgt voor veel verwarring, ik moet soms 2 keer kijken of ik wel nog bij hetzelfde artikel zit of al bij het volgende. Dit maakt het zeer moeilijk om artikels makkelijk te laten lezen, en kan de bezoeker snel irriteren.

 

Bij de development van een website moet je op veel dingen letten. Kleurgebruik, compositie, typografie, als 1 van deze niet in orde is, is de kans groot dat mensen geïrriteerd raken en de website verlaten. Ik vind het raar dat, zelfs websites die zeer veel bezocht worden, rare keuzes maken ik hun design. Met als voorbeeld HLN, waarbij hun comlpositie en kleurbegruik niet zo goed is.  Ik hoop dat ze dit snel inzien en er iets aan veranderen.

 

 

Auteur: Bauwens Ruby

 

 

Bronnen:

http://www.hln.be/

https://www.youtube.com/