Satire en het internet gaan samen zoals melk en cornflakes. Je vindt overal satire, sarcasme, cynisme, etc. op het net. Ik zocht satire van Web Design op en vond prachtige en grappige resultaten.

EFW is een geniale parodie op hedendaagse websites. Het integreren van sociale media, onnodige sign-ups, grote foto’s op de achtergrond die niets zeggen, EFW lacht er allemaal mee. Wat EFW zo effectief maakt is dat de website briljant gemaakt is, zelf in de code zijn er grappen en verwijzingen naar hedendaagse SEO praktijken. Zoals een echte hedendaagse website is ze ook responsive. Het sign-up formulier is een satire op een AIDA model, het staat groot in de kijken (Attention), ze geven loze beloftes over je eigen bedrijf (Interest en Desire) en geeft uiteindelijk een goede resultaat (hier een grap) (Satisfaction).efw.gif

HET antwoord op “over-designing” in het extreme. De site heeft veel wat moderne sites niet hebben, een snelle laadtijd, super responsive design, leesbaarheid. De perfecte middelvinger naar alle try-hards.

mfw.png

Maar de satire kent ook satire.
Better Motherfucking Website is een verbetering op de vorige website, deze keer met CSS. De volle 7 declaraties CSS. En wat een verschil die 7 maken. De site is nog steeds lightweight en responsive, maar nu is ze beter voor de ogen. Contrast, line-width en vooral witruimte zijn de hoofdrolspelers.

mfw2.png

En mijn favoriet:
World’s Worst Website, deze site zegt wat er fout is met zichzelf in de info en past het toe op de website. Het geheel is een lachwekkende website. Mijn favoriet onderdeel is de midi muziekloop, een echt meesterwerk.worst.gif

Satire kan ons veel bijbrengen, we zien onze eigen fouten erin en kunnen ze dan verbeteren.

-Auteur Kamiel Vijverman