Naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van het Norsk Teknisk Museum in Oslo, werd er een interactieve installatie rond technologie en democratie gebouwd. Bezoekers worden aangezet om kritisch na te denken over de complexe relatie tussen technologie en democratie. De naam van de tentoonstelling is TING. Vroeger was de TING een soort ronde ruimte waar regeringsleiders dingen voorlegden ter discussie.

Aan het begin van de tentoonstelling nemen bezoekers een houten blokje mee. Dit blokje stelt een digitale pixel analoog voor. Dit blokje nemen ze doorheen de hele tentoonstelling mee en gebruiken het om de verschillende touchscreens en installaties aan te sturen.

ting2

In onderstaande afbeeldingen gebruikt de bezoeker het blokje om de informatieschermen te activeren. De bezoeker moet het blokje in een vakje naast het scherm plaatsen. De informatie wordt daarna getoond op het scherm. Wanneer de bezoeker het blokje er weer afhaalt, gaat het scherm uit. Hierdoor wordt de bezoeker aangezet om actief en interactief met de informatie en de tentoonstelling bezig te zijn.

ting5

Het middelpunt van de tentoonstelling is een grote ruimte die eruitziet als een soort amfitheater. In het midden van de ruimte staat een groot rond touchscreen. Op dit touchscreen worden verschillende technologische objecten geprojecteerd. Wanneer de gebruiker zijn blokje op één van deze objecten plaatst, komt er meer informatie over dat object. Het touchscreen wordt ook gebruikt om discussies over bepaalde stellingen te voeren. De moderator vertelt telkens een stelling, die ook wordt geprojecteerd. Naast de stelling worden ook de mogelijke antwoorden geprojecteerd. De deelnemers aan de discussie kunnen hun stem geven door hun blokje op één van de antwoorden te plaatsen, of door gebruik te maken van één de tablets die in de ruimte staan.

ting6

Op het einde van de tentoonstelling staat er nog een grote vraag: ‘Is het mogelijk om technologische vooruitgang tegen te gaan in een democratie?’. De bezoekers kunnen de vraag beantwoorden door hun blokje in één van de drie vakken achter te laten. De blokjes komen allemaal samen in drie grote doorzichtige bakken. Hierdoor kan je zien hoe alle bezoekers de vraag beantwoorden in de loop van de tentoonstelling.

ting4.jpg

In onderstaand filmpje krijg je meer uitleg over TING.

Bron: http://www.tamschick.com/en/

Auteur: Sarah Guldentops