De Standaard en Het Laatste Nieuws zijn twee Nederlandstalige Belgische kranten. Beide kranten zijn te koop in winkels maar zijn ook online gratis te lezen. Ik heb een kijkje genomen op beide websites en zag een groot verschil van kleurgebruik en compositie.

Capture d’écran 2016-11-26 à 20.03.38.png

Wanneer de lezer op de website van De Standaard gaat, ziet hij dat alle content niet mooi in het midden is gecentreerd maar naar links. De artikels van de krant zijn slecht uitgelijnd waardoor ze een rommelige structuur krijgen. Alle titels van de artikels zijn in het blauw vetgedrukt. De lezer weet niet waar hij moet kijken en zal het verschil niet zien bij eventuele belangrijkere artikels door alle blauwe titels die overal de aandacht trekken.

capture-decran-2016-11-26-a-20-08-03

Op sommige plaatsen zoals het sportcenter, waar je kan wedden voor voetbalmatches, is er een rode button op een zwarte achtergrond. Dit is een slechte combinatie van kleuren voor kleurenblinden want ze kunnen het niet direct zien (*hangt af van welke soort kleurenblindheid).

capture-decran-2016-11-26-a-20-04-54

De footer bestaat uit witte tekst op een blauwe achtergrond. Het Laatste Nieuws had beter een lichte achtergrondkleur gekozen met donkere tekst want lichte tekst op een donkere achtergrond is moeilijk te lezen voor slechtzienden. Bij linken van sociale media zijn er geen logo’s (wat vaak wel wordt gedaan bij heel veel websites) dus gaat de lezer niet meteen weten dat het over een link naar social media gaat. Bij alle linken in de footer is er te weinig spatiëring langs onder en met de streep onder elke link vind ik dat ze een bijna aan elkaar plakken.

Als men de website in het geheel bekijkt ziet men dat alles een beetje door elkaar gaat. Er is geen deftige structuur en om het verschil te tonen tussen twee onderwerpen wordt er een verschillende kleur gebruikt binnen dezelfde kader i.p.v. alles in verschillende kaders te zetten.

Capture d’écran 2016-11-26 à 20.10.20.png

Op de website van De Standaard kan de lezer direct zien dat alle tekst en kaders netjes in het midden zijn gecentreerd. De artikels van de krant worden recht uitgelijnd. Er wordt gebruik gemaakt van zwarte titels met een grotere font-size dan normale tekst om duidelijk te maken dat het titels zijn. Als je goed oplet zie je dat er nergens foute kleurcombinaties worden gemaakt die het moeilijk maken voor kleurblinden.

capture-decran-2016-11-26-a-20-13-40

De footer van de website is licht (=wit achtergrondkleur) met zwarte tekst. Het is simpel en er wordt gebruik gemaakt van logo’s wanneer er een link is naar sociale media. De titels van de kolommen in de footer zijn groter om aan te tonen dat het over titels gaat. Als men de compositie van de hele website bekijkt, ziet men dat verschillende onderwerpen zoals sport, reclame, … uit elkaar worden gehaald door ze in aparte kaders te plaatsen.

Conclusie

Ik vind de website van De Standaard veel beter dan Het Laatste Nieuws omdat het in het geheel een duidelijkere structuur heeft en het kleurgebruik is simpel en netjes. Bij Het Laatste Nieuws is de website een beetje rommelig en dat doet de lezer denken dat ze onprofessioneel zijn. Het enige wat ik beter vind is dat ze, in tegenstelling tot de website van De Standaard, een sans-serif lettertype hebben gebruikt. Ik vind een sans-serif lettertype modern en makkelijker te lezen op een scherm.

Bronnen :

De Standaard

Het Laatste Nieuws