Adrien M & Claire B zijn twee artiesten die de lijn tussen tussen digitale en levende kunstvormen proberen te vervagen. Ze geloven dat beide kunstvormen elkaar overlappen en digitale illusies en mirakels kunnen creëren.

Adrien Mondot is een multidisciplinaire artiest, computerwetenschapper en jongleur. Hij maakt toneelvoorstellingen gebaseerd op responsieve interacties tussen digitale kunstvormen, jongleren, dans en muziek. Tijdens zijn presentatie op KIKK gaf Adrien zelfs een korte jongleer show. Het was fascinerend om te zien hoe hij van een simpel object, namelijk een glazen bol, iets magisch kan maken. Het leek net alsof de bal in de lucht aan het zweven was en Adrien het wat simpele aanwijzigingen gaf. Claire heeft ons achteraf nog zijn ‘trade secret’ verteld, wat het eigenlijk nog net iets magischer maakte.

amcb3

Claire Bardainne is een visuele artieste, grafisch ontwerpster en scenograaf. Haar focus ligt op de denkbeeldige werelden die afbeeldingen en grafische beelden kunnen creëren. Dit vooral in hun mogelijkheid om een ruimte op te bouwen en vorm te geven.

amcb4

Adrien en Claire besloten in 2011 om hun krachten te bundelen en startten hun bedrijf Adrien M & Claire B op. Met het bedrijf maken ze interactieve tentoonstellingen, voorstellingen, shows en andere om de ruimtelijke grenzen van het podium en de tijdsbeperkingen van een voorstelling te overstijgen.In hun werken creëren ze een gevoel van beweging van het menselijk lichaam gelijklopend met grafische en digitale kunst. De samenwerking tussen het menselijke en digitale zorgt voor een visuele taal die aanvoelt als poëzie.

Eén van hun voorstellingen is Pixel. In deze voorstelling zie je hoe elf dansers evolueren in een visuele omgeving op de rand tussen het virtuele en het reële. De dansers maken gebruik van de projecties op het podium om hun verhaal te vertellen en interageren ermee alsof de projecties echt zijn. Met Pixel proberen Adrien & Claire onze relatie met tijd en ruimte te verdraaien en willen ze onze perceptie vervormen.

Wanneer je kijkt naar hoe de acteurs bewegen over hun digitaal canvas op het podium en hoe ze interageren met dat canvas, word je volledig mee in het verhaal getrokken dat ze proberen te vertellen. Zelfs wanneer je weet dat de hele omgeving niets meer is dan een digitale illusie, krijg je toch nog steeds het gevoel alsof alles dat wordt geprojecteerd echt is. Dit toont aan hoe krachtig digitale kunstvormen kunnen zijn.

Bron: http://www.am-cb.net/

Auteur: Sarah Guldentops