Spotify

Spotify is een Zweeds bedrijf dat muziek als stream aanbiedt sinds 2006. Er zijn 3 abonnementen beschikbaar. Spotify Free (gratis), Spotify Premium (€ 9,99 per maand) en Spotify Family (€ 14,99 per maand).

Deezer

Deezer is ook een web-streaming service voor muziek. Ook hier zijn betalende en een gratis abonnement beschikbaar. Deezer Premium + kost € 9,99 per maand. En net als bij Spotify is er ook een Deezer Family, deze kost ook € 14,99 per maand.

 

Het AIDA-model

Attentionattention.png
Bij Spotify wordt de aandacht meteen getrokken door de gif’s die als achtergrond gebruikt worden. Hun typische groene kleur en logo trekt ook meteen de aandacht. 
Bij Deezer wordt de aandacht dan weer getrokken door een afbeelding en een aanbieding. Je krijgt meteen de melding dat je als nieuwe klant 3 maanden gratis Deezer Premium + kan gebruiken.

Interest
Als je nog geen lid bent voor Spotify kun je je abonneren op 3 maanden Premium voor
€ 0,99. Dat is een leuke deal maar bij Deezer krijg je 3 maanden Deezer Premium + gewoon cadeau. Wat interest betreft is Deezer dus net dat beetje interessanter.

Desire
Maar waarom moet je kiezen voor Spotify? Of waarom is Deezer een betere kdeezerkidseuze?
Spotify beloofd muziek, afspeellijsten en nieuwe releases. Daarnaast kan je eenvoudig zoeken naar muziek, bladeren tussen verschillende afspeellijsten en nieuwe muziek ontdekken. Dit kan zowel met een gratis als betalend abonnement. Wanneer je dan overstapt naar Spotify Premium krijg je daarbovenop geluid van hoge kwaliteit, de mogelijkheid om offline te luisteren en worden advertenties uitgeschakeld.
Dit is bij Deezer net hetzelfde. Het verschil tussen Deezer en Spotify wordt pas zichtbaar in de familie abonnementen. Bij beide kun je met dit abonnement 6 profielen aanmaken. Het enige verschil is dat Deezer een kids only functie heeft. Deze is bedoeld voor kinderen onder de 12 jaar. Hier kunnen ze naar audioboeken en slaapliedjes luisteren.

Action
Upgraden naar een betalend abonnement is bij zowel Spotify als Deezer heel makkelijk. Je gaat naar de website en er staat duidelijk en groot aangeduid dat je kan upgraden. De gebruiker kan dit dus snel en efficiënt doen.

Satisfaction
Als je Premium abonnement afloopt krijg je vanSpotify of Deezer een herinnering zodat je jeopnieuw kan abonneren.

screen-shot-2016-11-24-at-22-58-53

Heb je een Spotify Premium abonnement en zeg je dit af dan krijg je verschillende vragen waarom je dit wil stoppen. Daarna geven ze je nog een laatste afspeellijst met het liedje “I Want You Back” van de Jackson Five.

Verbeterpunten

  • Sinds de nieuwe update van Spotify kan je de instellingen enkel bekijken als je eerst naar de bibliotheek gaat. Dit vind ik nogal verwarrend. Vroeger was er een tab voor de instellingen zelf, dat was veel duidelijker.
  • Wat ik goed vind aan Spotify is de mogelijkheid om enkel gedownloade afspeellijsten weer te geven. Dit is praktisch in de offline modus. Helaas is dit geen mogelijkheid bij Deezer. Deze zouden ze dus wel mogen toevoegen.

Pluspunten

  • Met beide apps kun je gemakkelijk en snel muziek terugvinden en downloaden.
  • De iconen maken het makkelijk om te navigeren.

 

Auteur: Mégane Marchal