In het eerste jaar van onze opleiding MulTec, moesten we op het einde van onze eerste Integration een opdracht uitvoeren voor AnySurfer. AnySurfer helpt bij het toegankelijk maken van je website voor mensen met een handicap. Voor deze opdracht moesten we dan ook een website testen op verschillende aspecten zoals kleurenblindheid. Natuurlijk zijn dit niet de enige aspecten waar een website aan moet voldoen. Ik zocht een goede en een slechte website en onderzocht ze op vlak van kleurgebruik, typografie en compositie.

Planetarium.be

De website van het planetarium van Brussel start op een splashpage waar je de taal moet kiezen. Zelf vind ik splashpagina’s zeer vervelend en al zeker wanneer ze als enige nut hebben om de taal te kiezen.
Bij het komen op de startpagina valt je onmiddellijk de breedte van de webpagina op. Deze heeft duidelijk een vaste breedte, die niet meer geschikt is voor de grote schermen van tegenwoordig en bijgevolg plakt de pagina tegen de linkerkant van het scherm.Plan1.png
Waar de website wel aan voldoet zijn de kleuren. Ondanks het door elkaar gebruiken van zoveel kleuren, is de website wel geschikt voor kleurenblinden. Alle tekst is duidelijk leesbaar en heeft een sterk contrastverschil met zijn achtergrond.

Voor wie deze website wel een nachtmerrie is, zijn blinde mensen. Afbeeldingen missen een beschrijving en er wordt in de code geen gebruik gemaakt van header-elementen of tags die delen zoals de navigatie duidelijk afbakenen.

Verder is de website op een zeer antieke manier opgemaakt. Tekst werd naar links en rechts uitgelijnd wat lezen bemoeielijkt. Voor het opmaken van de pagina werd gebruik gemaakt van slecht 3 kolommen. In de html-code werd gebruik gemaakt van tabellen om de content te positioneren en spaties binnen de navigatie worden gerealiseerd door het plaatsen van afbeeldingen.

Kortweg, dit is een website die zijn beste tijd al lang heeft gehad en dringend nood heeft aan vernieuwing.

Pairidaiza.eu/nl

Para1.pngDeze webpagina is helemaal het tegenovergestelde van de voorgaande.
Alle tekst is duidelijk leesbaar. Ookal is er zeker nog ruimte voor verbetering, is de achterliggende code veel correcter en bruikbaar voor een blinde die op de pagina wil navigeren.
De pagina is op een propere manier uitgelijnd en opgedeeld in kolommen. Er is voldoende marge voorzien zodat er niets tegen de randen van het scherm plakt. Bovendien schaalt de pagina naar ieder scherm. Ook voor mobiele apparaten.
Als extra is er voor slechtzienden nog een extra functie ingebouwd. Je kan namelijk zelf de tekst vergroten en verkleinen zoals je het zelf het liefste hebt.Para2.png

Een mooie en duidelijke website, die makkelijk te verkennen is. Het is dan ook niet voor niets dat deze website het AnySurferlabel behaalde.
Auteur: Sven Debeer

:
* http://www.planetarium.be/
* http://www.pairidaiza.eu/nl