loginwithfacebook
Officiële login opmaak.

Iedereen kent het wel, je download een app en wanneer je moet inloggen krijg je de kans om een account aan te maken of snel in te loggen met Facebook. Zoals bijvoorbeeld: De login van Pinterest, Tinder en Shazam.

PinterestFacebookLogin.pngTinderFacebookLogin.pngshazamfacebooklogin

Welke gegevens krijgt de app in handen?

De gegevens die de applicatie van jou kan ontvangen splitst Facebook op in 2 categorieën, de eerste categorie is deze waarbij je geen uitleg aan Facebook moet geven waarom je deze informatie nodig hebt, elke applicatie kan deze gegevens verkrijgen als je inlogt via Facebook. De tweede categorie zijn gegevens die gevoelig zijn en al dan niet publiek op je profiel te zien zijn, als een applicatie deze gegevens wenst te ontvangen zijn ze verplicht om Facebook te contacteren en te laten checken waarvoor de app deze gegevens gebruikt.

Dus dit zijn alle gegevens van je publiek profiel op Facebook: je voor- en achternaam, je leeftijdscategorie, je geslacht, tijdszone, en je profielfoto.

Verder kan de applicatie je persoonlijk e-mailadres krijgen om informatie in verband met de app als e-mail door te sturen. Ten slotte kan de applicatie zien welke van je vrienden ook via de applicatie ingelogd hebben.

Als de applicatie meer gegevens dan dit wenst te ontvangen moeten ze een Facebook login review laten doen. Dus Facebook zal checken waarvoor je applicatie deze gegevens gebruikt en al dan niet toelating geven om deze gegevens te gebruiken.

De gegevens in de tweede categorie zijn: Gevoelige informatie die al dan niet publiek op je profiel te zien is zoals: Je verjaardag, je foto’s, je video’s, pagina’s die je geliked hebt, je geboortestad of –dorp, je exacte locatie, je posts, evenementen die je bezocht, enzoverder.

Tot deze categorie behoort ook: de app toelating geven om zaken te posten op je profiel en om pagina’s te beheren waarvan je de beheerder bent.

Kan dit zomaar?

Nee, uiteraard moet de gebruiker er steeds voor kunnen kiezen om deze informatie niet te delen. Facebook vindt het dan ook belangrijk dat de gebruiker altijd de controle heeft over zijn of haar gegevens. Er moet ook altijd een uitlog knop zijn om je Facebook account niet meer aan de applicatie te linken.

Bronnen: De website van Facebook voor developers en de permissions pagina.

Auteur: Brent Janssens