Ik ben de registratie van Soundcloud en Snapchat nagegaan omdat ik deze services dagelijks gebruik. Deze twee services hebben een gelijkaardige manier van registreren, ze vragen stapsgewijs je gegevens waardoor je meteen aan de slag kan.

 

screenshot_2016-11-22-21-59-11

Snapchat

De eerste keer dat je Snapchat opent zie je twee grote buttons: Inloggen en Aanmelden. Persoonlijk zou ik Aanmelden misschien hernoemd hebben naar “Registreren”, maar het is op zich wel duidelijk. Vervolgens stelt Snapchat enkele essentiële vragen per stapsgewijs op. Op het eerste scherm moet je je naam en voornaam opgeven waarna je naar de tweede stap kunt gaan. Hier moet je je geboortedatum opgeven. Ik merkte wel dat Snapchat minderjarigen niet toe laat.

Vervolgens kun je gebruikersnaam kiezen, Snapchat kijkt automatisch na of deze beschikbaar is, je krijgt dus geen foutmelding als je naar de volgende stap wil gaan. Dit vind ik een zeer groot pluspunt. Hierna moet je je wachtwoord opgeven. Snapchat heeft hier wel een vereiste opgelegd dat dit uit 8 tekens moet bestaan. Als het wachtwoord te simpel zal er een melding worden gegeven. Deze melding is wel handig voor de gebruiker wegens veiligheidsredenen. Vervolgens geven ze je de optie om je aan te melden met een emailadres of je GSM-nummer. Het is leuk dat je deze optie krijgt, als je bijvoorbeeld je nummer niet wilt opgeven. Tenslotte doet Snapchat een test om te zien of je geen robot bent. Dit neemt slechts een vijftal seconden in beslag. Persoonlijk mocht deze stap weggelaten worden, maar op zich is het niet storend omdat het slechts een korte tijd in beslag neemt. Als je dit alles gedaan hebt kun je Snapchat rechtstreeks gebruiken.

In totaal nam dit proces welgeteld een halve minuut in beslag. Het is een korte registratie waarin Snapchat je zeer goed in begeleid. Ik ben fan van zulke registraties, ze zijn straightforward en goed uitgelegd. Je kan er weinig bij mis doen. De beste toepassingen van zulke registraties zijn ongetwijfeld in mobiele apps, omdat je niet moet scrollen en slechts met een tik op het scherm naar de volgende stap kunt gaan.

 

 

 

screen-shot-2016-11-22-at-22-07-29

Soundcloud

Een soortgelijke registratie maar korter van duur is die van Soundcloud. Op de startpagina staan twee goed aangeduide buttons: “Sign in” en “Create account”. Bij het klikken op “Create Account” wordt er een overlay gelegd over de website zodat de gebruiker tijdens het registratieproces niet op iets anders zou klikken. Er verschijnt vervolgens een pop up kader boven op de overlay. Hiermee “verplichten” ze je om het registratieproces te vervolledigen.

Soundcloud geeft je vervolgens de mogelijkheid om je registratie te versnellen door je aan te melden met je Google of Facebook account. Dit vind ik vrij handig omdat je wat tijd kan besparen. Als je toch kiest voor een registratie met een mailadres vul je dit snel in je drukt op “Continue” en gaat vervolgens naar de laatste stap van het registratieproces. Hier moet je een username opgeven en je geslacht. Eens dit is afgerond kun je gebruik maken van Soundcloud. Het leuke aan dit soort registraties is dat ze men redundante informatie achterwegen laten. Ze focussen er meer op dat de gebruiker de website rechtstreeks zou kunnen gebruiken. Je kan later, naar wens, je gegevens nog aanvullen in je instellingen.

Het proces nam in totaal minder dan tien seconden in beslag. Zulke registraties zou je volgens mij best op bijna alle websites toepassen. Het kan misschien interessanter zijn voor websites waar je met andere mensen in contact kunt komen, omdat je je kan inloggen met Facebook of Google. Maar in het algemeen moeten zulke registraties in de toekomst de standaard zijn.

 

Auteur: Dennis Baptist

Bronnen:

https://www.snapchat.com/l/en-gb/

https://soundcloud.com