In deze post zal ik jullie voorstellen aan 2 websites. De ene website is één van de slechtste websites dat ik ooit heb gezien. De andere websites is een voorbeeld van een goede website.

Padstappers

download

Eerst zal ik jullie voorstellen aan één van de slechtste websites dat ik ooit heb gezien. Ik ben voor het eerst in aanraking gekomen met deze website in de zomervakantie. Ik was meegevraagd naar een wandeltocht van deze club. Ik wou eerst wat informatie over de wandeltocht opzoeken dus had ik hun website opgezocht. Ik heb uiteindelijk besloten om toch niet mee te gaan.

Kleur

slechtewebsite

Zoals je kan zien is het kleurgebruik van deze website zeer slecht. Bijna alles heeft een ander kleur. Ook is er geen rekening gehouden met de betekenis van de kleuren. Het enige positieve is dat er overal ongeveer genoeg contrast is tussen de achtergrond en de kleur van de tekst. Hierdoor zullen mensen met kleurenblindheid toch de website kunnen lezen.

Typografie

Het lettertype zelf van de tekst kan ik niet vinden maar het is een serif lettertype. Dit lettertype wordt vooral voor geprinte teksten gebruikt. Ze zouden dus beter gebruik maken van een sans serif lettertype. Ook zijn de menu “knoppen” geen tekst maar puur afbeeldingen. De titels en tussentitels hebben allemaal een verschillende grote en hebben allemaal verschillende kleuren, zelf sommige teksten hebben een andere kleur. Hierdoor is er helemaal geen structuur.

Compositie

De compositie op elke pagina is ongeveer hetzelfde. Je hebt vanboven de header met daaronder de menubalk. Dan heb je aan de linkerkant altijd het submenu. Onder het menu heb je ook altijd een grote titel in een grijze balk die je verteld op welke pagina je bevindt. Verder is de inhoud van elke pagina altijd op een andere manier geordend. Wat dus voor verwarring kan zorgen.

Cegeka

goed

Dit is een bedrijf dat andere bedrijven helpt met hun it-infrastructuur en helpt hun te groeien in de digitale wereld. Dit is een voorbeeld van een goede website.

Kleur

De website gebruikt niet te veel kleuren en dit zorgt voor rust in de website. Ook valt het op dat de website buiten wit en grijs wat rustige kleuren zijn, ook de kleur blauw gebruikt. Dit komt omdat blauw verantwoordelijk , betrouwbaar en zakelijk overkomt. Dit is natuurlijk goed voor het bedrijf. Helemaal vanonder heb je nog een rode knop, dit is gedaan om je aandacht te trekken.

Typografie

Het lettertype en de grote van het lettertype is consequent doorgevoerd door heel de website. Alle hoofdtitels, tussentitels en teksten hebben allemaal hun vaste grote. Wat zeer goed is. Het lettertype is een sans serif lettertype, wat gemakkelijk leesbaar is op een scherm. Ook wordt er gebruik gemaakt van een redelijk standaard lettertype omdat dit professioneler overkomt.

Compositie

De structuur van de website is op elke pagina hetzelfde. Bovenaan heb je het menu, daaronder een grote header afbeelding met de titel van de pagina. Dan heb je een kort tekstje. Wat daaronder komt hangt af van de inhoud maar is altijd opgedeeld in secties. Elke sectie heeft een andere kleur. De website gaat de belangrijke dingen van een pagina ook meestal groter maken zodat het direct opvalt.

 

Auteur: Michiel Moens

bronnen:

http://www.padstappers.be/

https://www.cegeka.com/be/nl