Ik heb een keertje gekeken naar de website van de 2 grootste bedrijven en deze eens vergeleken. Mijn grootste vraag is: ‘Welke website is het meest gebruiksvriendelijk?’

apple-microsoft

Homepage

Het eerste dat je ziet op een website is natuurlijk de Homepage. Als je homepage niet aanspreekt zullen mensen al rap weg klikken.

Apple heeft zijn homepage zeer goed aangepakt door direct aandacht te trekken met een grote advertentie over hun meest recente product die heel de pagina inneemt. Onder deze grote advertentie bevinden zich nog 4 andere interessante advertenties. Dit houdt de aandacht bij de gebruiker. Bovenaan de pagina bevind zich de navigatie met belangrijke tabs en een zoekfunctie.

Microsoft zijn homepage is een beetje een variant op de homepage van Apple. Net zoals bij Apple is er een grote advertentie die de aandacht trekt samen met nog 3 andere advertenties eronder. Hieronder vinden we weer een grote advertentie met daaronder nog 3 advertenties. De navigatie is opgebouwd uit dropdown menu’s waaruit je elke pagina kan bereiken.

Gelijkstand in de eerste ronde.

Gebruiksvriendelijkheid

Nu zullen we eens kijken naar de gebruiksvriendelijkheid van de websites.

Als we eens bij Apple gaan kijken naar hoe de pagina’s zijn opgebouwd zien we direct de grote foto met de slogan. Deze spreken direct aan en zorgen dat de gebruiker verder leest. Hieronder vindt je nog meer features van het product met elk links voor meer informatie. Dit zorgt ervoor dat de gebruiker altijd kan verder lezen en nooit vast zit.

Als we dan eens naar Microsoft kijken zien we eigenlijk hetzelfde als bij Apple. We zien ook de grote foto en de slogan. Net zoals bij Apple zijn hieronder dan nog meer features te vinden met ook weer links naar meer informatie.

Ook weer gelijkstand in de tweede ronde.

Conclusie

Ik dat we het er over eens mogen zijn dat de twee websites nogal sterk op elkaar trekken en het een beetje moeilijk is om een winnaar te kiezen. Door niet te veel op een pagina te plaatsen is het aangenaam om te lezen en gaat de gebruiker gemakkelijker verder klikken in plaats van weg klikken.

Bronnen:

Apple

Microsoft

Auteur: Bram Carlier