wimWim Delvoye, bron

Wie & Wat?

Wim is een 51-jarige Belgisch artiest dat verschillende bekende bouwwerken heeft ontwikkeld zoals namelijk het bekende machine dat excrement produceert, de Cloaca. Zijn kunst gaat vaak over zaken waarin men normaal gezien geen kunst in kunnen zien, ook stellen zijn werken veel discussie door hun absurditeit. Hij heeft bijvoorbeeld tatouages gezet op varkens en geef dit als naam “Art Farm”, daar zit namelijk ironie achter maar laat mensen toch vragen stellen over het beschouwen van voedseldieren.

wim-kraan

Caterpillar 2007, bron

Zelf hebt u waarschijnlijk een van zijn bekende werken in België ontmoet aan zee. Dit is een kraan gemaakt uit 15 ton cortensaal en verfijnd naar 4,5 ton. Wim heeft neo-gotische motieven gebruikt. Er zit daarbij ook een reden achter het opbouwen en presenteren van dit kunstwerk aan zee, het is een kunstzinnige hommage aan alle waterbouwers die de zeewering realiseren en in stand houden.

Inspiratie

Ik vind dit soort artiest inspirerend door hun absurde werken, ook bij het KIKK festival heb ik opgemerkt dat artiesten hun kunst gaan berusten op dagelijkse elementen. Kunst bevindt zich volgens mij overall zolang deze dan op een originale manier in beeld wordt gebracht. Ik heb hier maar een klein deel uitgeschreven over de werken van Wim Delvoye maar hij heeft natuurlijk nog andere projecten ontwikkeld, deze staan allemaal op zijn website.

Website | Facebook

Auteur: Sebastien Bacs