screen-shot-2016-11-21-at-15-23-39

 

Iedereen heeft er vast wel eens gehoord over de beruchte Craigslist. Deze website biedt alle soorten advertenties aan die door willekeurige personen kunnen geplaatst worden. Dit kunnen vacatures zijn, huizen, contactadvertenties etc. De dienst is gestart in 1995 door Craig Newmark in de Verenigde Staten en is later in 1999 een officieel bedrijf geworden. Craigslist mag dan niet de mooiste dienstenwebsite zijn die er bestaat maar toch wordt hij dagelijks meer dan twintig miljard keer bekeken.

 

Design

Bij het bezoeken van de startpagina liet dit mij sterk denken aan Wikipedia. Dit komt door het kleurenschema dat de website gebruikt. Craigslist gebruikt zoals Wikipedia een witte achtergrond, secties die met grijs worden aangeduid en links die in het blauw zijn gekleurd. Wanneer je op een van de links klinkt wordt je doorverwezen naar de verscheidene diensten van die sectie. In de afbeeldingen van de sectie kun je zien dat titels verschoven zijn omdat deze te lang waren. Er is geen rekening gehouden met de grote en positionering binnen in de kaders. De afbeeldingen zijn te groot en raken de rand. Er is geen vaste margin binnen de kaders waardoor alles zeer inconsequent lijkt. Ook zijn de prijzen dubbel te zien in de kadertjes, wat naar mijn mening helemaal geen meerwaarde heeft.

screen-shot-2016-11-21-at-15-49-23

Eenvoudig

De website heeft misschien wel een afzichtelijke interface maar op zich vond ik merendeel van de tijd mijn weg wel makkelijk terug op de site. Soms was het wel storend dat er in bepaalde secties een lijst werd gegeven waarin alle informatie in een titel werd gepropt. Maar al bij al werd het nog wel duidelijk aangegeven. Ook was het handig dat je je zoekresultaten kon filteren links bovenaan. Dit bespaarde je alvast veel tijd als je naar iets specifiek op zoek was. Het kruimelpad was voor deze website zeker een must omdat je doorheen verschillende advertenties navigeert en op deze manier gemakkelijk je weg terug vindt.

 

Kleurenblindheid

Waar men (onbewust) rekening mee heeft gehouden is kleurenblindheid. Ik heb een aantal screenshots genomen van de site en ingeladen in illustrator om de twee verschillende type kleurenblindheid te testen. Hieruit kon ik helemaal geen verschil opmaken. Mensen met kleurenblindheid zullen dus geen moeilijkheden ondervinden.

colorblindness

Typografie

Ik heb de lettertypes op de Craigslist geïnspecteerd en bleek dat zij zeer inconsequent gebruik maken van hun lettertypes. Op de startpagina gebruikt Craigslist Arial voor de links (naar secties). Als je dan verder klikt naar de sectie gebruiken zijn voor hun links Times New Roman. Waarschijnlijk hebben de makers dit bewust gedaan om de gebruikers duidelijk te maken dat dit links binnen een sectie zijn maar toch blijft dit onlogisch.

screen-shot-2016-11-21-at-16-08-27

Auteur: Dennis Baptist

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Craigslist

https://brussels.craigslist.org/