Hoe test je je website op usability? Neem aan dat de gebruiker dronken is.

Squareweave maakte jaren geleden een korte grappige video over UX en UI Design.

De punten die ze hierin maken zijn nog steeds relevant en toepasselijk, maar is hun eigen website wel bestemd tegen een zatte gebruiker?
Ik testte het uit (zonder natuurlijk zat te worden…)

seeee.png

Bron afbeelding

Op de homepagina krijg je direct al een feel van het bedrijf. Je krijgt foto’s te zien van werknemers met kleine grappige beschrijvingen met duidelijke links.

De navigatie is ook zeer duidelijk, vooral de knop om contact te nemen met het bedrijf valt op. Maar direct valt een probleem op, de website laad traag. Vooral de client pagina laadt traag dankzij het overvloedig gebruik van grote afbeeldingen.

Voor de rest is de website klein en eenvoudig. Ze maken gebruik van veel witruimte en hun kleurgebruik  is zeer zacht, dankzij de grijswaarden. De website van Squareweave zelf is bestemd tegen een dronken bezoeker.

Laten we nu kijken naar oxfam.org.au, een website gemaakt door het bureau.

oxfam.png

Bron afbeelding

De navigatie springt direct in het oog. Vooral de donate knop valt op. Maar ook hier laad de pagina traag door het gebruik van vele afbeeldingen. Een dronken persoon was al lag weg met zijn geld voor een donatie. De info echter is helder en duidelijk dankzij goede contrasterende kleuren. De typografie van de titels kan soms wat moeilijk zijn door het rare lettertype.

De oxfam website is iets minder beschermd tegen een dronken gebruiker.
Moet je nu zelf enkel naar websites kijken als je zat bent? JA! Natuurlijk niet, laat dat iemand anders maar doen.

-auteur Kamiel Vijverman