In een artikel van Businessinsider heb ik gelezen dat Apple aan het werken is met Augmented Reality. Dit verbaast mij niks dat een bedrijf van dit formaat hiermee aan het experimenteren is. Bovendien vermeldde Tim Cook, bestuursvoorzitter van Apple ook al enkele keren dat Apple iets ging doen rond AR. Er zou zelfs een gerucht zijn dat Apple plannen heeft om een AR bril op de markt te brengen.

AR in camera

Volgens meerdere bronnen zou Apple plannen hebben om Augmented Reality in te bouwenin de camera-app van de Iphone-toestellen. Het idee is om om de camera app te voorzien van AR. Wanneer je dus een foto wil nemen van je omgeving, zal je real-time informatie krijgen over die omgeving of over de verschillende zaken die te zien zijn. De gebruiker zal dus info krijgen over iets, als je er naast wijst met je camera. Apple heeft in de laatste versie van IOS al gezichtsherkenning ingebouwd in de fotogallerij. Dit is al één stap in de richting van AR. Ook is het gekend dat Apple al enkele bedrijven (waaronder Faceshift), die gespecialiseerd zijn in Augmented Reality en in Virtual Reality, overgenomen heeft.

Het idee om Augmented Reality te verwerken in een camera app is geen geheel nieuw idee. Een Nederlands bedrijf, Layar, probeerde dit voor het eerst uit in 2009. Ze bouwden een soort van AR camera in Android, maar ze haalden niet genoeg geld op om hun idee te kunnen verbeteren. Ze hadden een samenwerking met Samsung, waarbij de Layar app op elke Galaxy telefoon standaard geïnstalleerd was. Echter dit kon Layar niet redden van zijn ondergang.

layar
Layar app – theluxuryhub.com

Het idee van Apple is dan weer iets uitgebreider. Zij willen hun camera combineren met Google maps om real-time informatie over objecten te verzamelen. Ze willen als het ware een ‘schil’ van Google maps over de camera leggen. Dit zou de gebruiker moeten toestaan om informatie te krijgen over objecten/landschappen die te zien zijn via de camera.

Layar AR

Na de ondergang van hun AR camera, besloot Layar om een nieuw concept uit te werken. Dit idee ging nog altijd over Augmented Reality, maar kreeg een nog originelere wending! Na de camera werkte Layar aan AR op papier. Hun idee is om scanbare advertenties te maken op papier.Deze advertenties kunnen gescand worden door je smartphone. Wanneer je een advertentie scant, kan er bijvoorbeeld een reclamespot worden afgespeeld. Je kan dus advertenties maken naar je eigen wensen en er je eigen AR elementen instoppen. Je kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er na het scannen van je advertentie op papier een gsm nummer gebeld wordt, een reclame email verzonden wordt, een app gedownload wordt, een foto/video getoond wordt, een website geopend wordt, er iets gedeeld wordt op sociale media,…enzovoorts. Ik denk dat je hiermee zeer goede en efficiënte reclame kan maken.

Ik vind dit een zeer leuk en origineel concept, maar ik vindt het wel nog vrij duur. 1 AR pagina is beschikbaar vanaf 3€, maar dan is deze maar één maand gepubliceerd en zijn de functies beperkt. Wanneer je kiest voor een pro versie, waarbij je geniet van de volledige voordelen en waarbij je pagina één jaar gepubliceerd is, betaal je al snel 30€ per blad. vervolgens kan je alles nog customizen met een pro pakket, waarbij je zo een 300€ per maand moet neertellen.

AR bril

Volgens TheVerge werkt Apple ook een een AR bril. Deze bril zou gebaseerd zijn op de Google glass en zou gepland zijn tegen 2018. Er zijn enkele geruchten over displays die aanwezig zouden zijn nabij elk oog – close eye displays. Ik denk dat Apple zich vooral zal baseren op de Google Glass en verbeteringen zal aanbrengen waar nodig. De Google Glass was geen extreem groot succes, dus Apple zal dit beslist beter doen door alles te verbeteren wat er aan de Glass slecht was. De nieuwe bril zou AR sofware bevatten en zou in staat zijn om aan 3D mapping en computer visioning te doen. De bril zou je kunnen verbinden met je Iphone, om zo informatie te krijgen over je gescande omgeving. Ik denk dat dit wel leuk is om eens te hebben, maar ik zou hem persoonlijk niet veel gebruiken. Wat heb je aan een bril die je info geeft over wat je ziet? Zie je dan enkel de AR informatie en vergeet je dan ook werkelijk wat je rondom je ziet?

bronnen: Businessinsider.comTheVergee.comTheLuxuryHub.com

Auteur: Arno Stalpaert