periscopistadowntherabbitholefestival2016

De naam van deze kleurrijke, bewegende mistwolk is Periscopista en is bedacht en ontwikkeld door Thijs Biersteker en Amp.Amsterdam. Deze interactieve installatie is gemaakt voor het muziekfestival Down The Rabbit Hole en bevindt zich in Nederland. De installatie kan bestuurd worden door de festivalgangers door middel van video, beweging en geluid.

De bedoeling van deze interactieve installatie was om de grens tussen de festival decoratie en de festivalgangers te doorbreken. En is dus ook gebouwd voor de festivalgangers. Thijs Biersteker en Amp.Amsterdam werden met Periscopista de winnaar van, door het festival georganiseerde Grand Prix. Dit omdat hun interactieve installatie het vermogen heeft om interactie uit te lokken bij de meeste festivalgangers. Hoe meer het publiek schreeuwt in de oren van de periscopen hoe helderder de animaties in de mist worden. Hoe meer het publiek danst en schreeuwt, hoe meer invloed het heeft op de animaties en video input.

periscopistadowntherabbithole2016

Het design van de installatie is zo ontworpen dat het lang houdbaar is en dat er altijd plaats is voor uitbreiding van de installatie. De installatie werd gebouwd door de Better Future Factory. Zij hebben gebruik gemaakt van oude plastieken flessen en zelfs auto dashboards om zo de elementen voor de installatie te 3d printen. Voor het opnemen van de bewegingen van de festivalgangers werd gebruik gemaakt van motion capture camera’s en voor het geluid werd gebruik gemaakt van microfonen. Voor de video werd er gebruik gemaakt van camera’s die live streamde naar de installatie. Hieronder een video waar je de installatie in actie kunt zien.

 

Ik vind dit een zeer originele en innovatieve installatie omdat ik nog nooit de festival decoratie heb zien reageren op de festivalgangers zelf. Wat ik ook leuk vind aan deze installatie is dat ze gebruik gemaakt hebben van oude plastieken flessen en zelfs auto dashboards om zo de onderdelen te 3d printen.

Auteur: Michiel Moens

Bronnen:

http://amp.amsterdam/insights//the-interactive-mist-installation-periscopista-an-enticing-psychedelic-trip-machine

http://periscopista.com/