Wat hebben Hermann Zapf, Alan Fletcher, Paula Scher en Susan Kare gemeen? Als je de titel van deze post gelezen hebt, zal je het antwoord wel al weten. Ze hebben allemaal een grote bijdrage geleverd aan de kunst van de typografie. Waarschijnlijk weet je niet wie deze grootheden zijn, en daarvoor zal ik hen, een voor een, aan je voorstellen.

Hermann Zapf (1918 – 2015)portrait_d16014i136

Hermann Zapf was een Duitse lettertypedesigner. Hermann Zapf zeer veel lettertypes ontwikkeld, waaronder Optima, Palatino, Zapfino, Orion, Aldus, Kopmakt, Hunt Roman en nog veel meer. Hij heeft minstens 59 lettertypes gedesigned.

 

300px-zapf_fonts_sample

 

Zapf was ook een pionier van gecomputeriseerde typografie. Hij experimenteerde al in de vroege jaren ’60 met computer-aided typesetting. Ook heeft hij het typografisch programma, Hz-program (=Hermann Zapf-programma), uitgevonden met als doel “to produce the perfect grey type area without the rivers and holes of too-wide word spacing.” Dit programma diende voor typesetting en was het ultieme wapen in het streven naar een perfect tekstbeeld zonder witrivieren of gaten in de tekst door te brede woordspatiëring.

De kortfilm, The Art of Hermann Zapf, toont een glimp op Zapf z’n talent

 

Alan Fetcher (1931 – 2006)d305

Alan Gerard Fetcher was een Britse grafische designer en wordt beschouwd als de grootste grafische designers van zijn generatie. Zijn expressieve typografie, opvallende kleuren en sterke taal zorgde er mede voor dat grafisch design niet meer als een optioneel decoratief extraatje wordt beschouwd, maar als een cruciaal element voor business.  Hij is medeoprichter van Pentagram, ‘s werelds grootste onafhankelijke designconsultantbedrijf.

09-alanfletcher-662x299

 

Paula Scher (1948 – heden)paula-scher_700x900

Paula Scher is een Amerikaanse grafische designer dat voornamelijk bekend is geworden door haar gebruik van typografie als een afbeelding. Paula Scher ontwierp voornamelijk posters, advertenties en album covers. Paula Scher begon in 1991 voor Pentagram te werken.

Scher’s designs (ver)vormde de perceptie en gebruik van grafisch design in meerdere manieren. In bijzonder haar gebruik van typografie in haar werk voor het Publiek theater van New York City, liet een blijvende indruk op modern design.

 

04-paulascher-662x470

 

 

Susan Kare (1954 – heden)susan-kare

Susan Kare is een Amerikaanse grafische designer. Ze werkte van 1983 tot 1986 voor Apple, waar ze meerdere lettertypes ontwierp. Enkele van deze lettertypes zijn Chicago, Monaco, New York en Geneva, allemaal naar grote steden genoemd.

 

Naast het ontwikkelen van lettertypes heeft ze ook iconen en logo’s ontworpen. Zo heeft ze het Happy Mac-opstartlogo, het DogCow-logo en het commandtoets-logo ontworpen. Ook is ze verantwoordelijk voor het ontwerpen van de interface iconen, zoals de prullenbak, de paint bucket tool, en het floppy disk save icoon.

Susan Kare heeft haar eigen design consultancy bureau opgericht, Kare.com.

17-susankare-662x356

 

Deze vier personen hebben een grote invloed op grafisch design gehad. Ieder van hen heeft zijn of haar steentje bijgedragen. Dit zijn enkele van de personen op wiens schouders wij als nieuwe grafische designers staan.

 

 

Auteur: Ruben Junius

Bronnen: 

Henderson, K. (2012, Maart 12). 20 Graphic Designers You Should Know. Opgehaald van Complex.com: http://www.complex.com/style/2012/03/20-graphic-designers-you-should-know/5

Quito, A. (2015, Juni 7). Hermann Zapf, the font designer behind Palatino and Zapf Dingbats, has died at 96. Opgehaald van qz.com: http://qz.com/421855/hermann-zapf-the-font-designer-behind-palatino-and-zapf-dingbats-has-died-at-96/

About the designer: Alan Fletcher. (sd). Opgehaald van Aram.co.uk: http://www.aram.co.uk/more/designers/alan-fletcher.html

Stribley, M. (2015, Oktober 23). 40 Crucial Lessons From The Most Famous Graphic Designers in History. Opgehaald van Designschool.canva.com: https://designschool.canva.com/blog/famous-graphic-designers/

Verhoeven, S. (2015, Juni 11). Hermann Zapf: 1918 – 2015. Opgehaald van Jumpline.eu: http://www.jumpline.eu/hermann-zapf-1918-2015/