Wanneer jij een nieuwe smartphone koopt, wil jij dan dat er reeds apps opstaan of begin je liever vanaf nul? Volgens een nieuwe studie willen 70% van Androidgebruikers voor geïnstalleerde apps op hun toestel wanneer ze een nieuwe smartphone kopen.

Een nieuwe studie, uitgevoerd door Application Developers Alliance, heeft rondgevraagd in Europa en aan 4.000 Androidgebruikers in Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië gevraagd over hun voorkeur omtrent op voorhand geïnstalleerde apps. Deze studie concludeert dat 70% van de gebruikers wel voorgeïnstalleerde apps op hun android devices wilt. Dit nummer verschilt wel van land tot land. In Italië stijgt het aantal tot 74% en in Spanje stijgt het zelfs tot 77%.

screen-shot-2016-11-18-at-8-50-24-am

De redenen zijn eenvoudig en overlappen op sommige gebieden: 39% houdt van het gemak van het hebben van voorgeïnstalleerde apps en 36% wilt dat hun toestel gebruiksklaar is het moment dat het uit de doos komt. Het moeten installeren van apps schrikt ook meerdere minder ervaren gebruikers af.

De 30% dat liever geen op voorhand geïnstalleerde apps heeft personaliseert en kiest de apps liever zelf. Daarnaast kunnen deze geïnstalleerde apps het toestel onnodig vertragen. Voor veel ondervraagden hing het antwoord ook af van app tot app en niet enkel over het idee van vooraf geïnstalleerde apps.

Daarnaast heeft de studie ook gevraagd welke apps per categorie het meeste gebruikt werden.

Categorie App Categorie App
Shopping Amazon Lezen Kindle
Muziek Spotify Video Streaming YouTube
Chatten WhatsApp E-mail Gmail
Cloud Storage Drive Telefoneren Skype

 

Wel zegt de studie dat Androidgebruikers vaak meerdere apps gebruiken per categorie en niet enkel de top-app of default app. De studie zegt ook dat de gebruikers onafhankelijk kiezen welke apps ze gebruiken en ze hun toestel vaak personaliseren. De studie heeft ondervonden dat 90% van de gebruikers hun home screen aanpassen. Meer specifiek:

  • 74% verwijdert de geïnstalleerde apps van hun home screen.
  • 52% verplaatsen deze apps in een aparte folder.
  • 44% veranderen de default applicaties voor specifieke taken (zoals hun default browser).
  • 56% behoudt hun default applicaties, mede doordat ze niet weten dat dat mogelijk is of hoe ze dat kunnen doen.

xiaomi-mi5-0025-1500x1000

Er is wel kritiek op de studie. De studie is door Application Developers Alliance uitgevoerd, maar met behulp van Google. Google is echter in strijd met de Europese Unie over anti-competitieve praktijken dat Google doet, waaronder het installeren van apps op hun toestellen. De uitkomst van deze studie is in het voordeel van Google, dat deze studie kan gebruiken om zichzelf te verdedigen. Google is dus geen onpartijdige partij in deze studie.

Daarnaast was de vraag die gesteld werd partijdig verwoord. De vraag die gesteld werd was “If you were to buy or receive a new Android device, would you prefer it to come with basic apps so it works out of the box (like an iPhone)?” (Vertaalt: “Als je een nieuw Androidtoestel zou open of krijgen, zou je dan verkiezen dat het met basisapps komt zodat het werkt out of the box (zoals een iPhone)?”). Het gedeelte “works out of the box” zou stellen dat een toestel zonder voorgeïnstalleerde apps niet zou werken en zo de bevraagde zou beïnvloeden.

 

 

Auteur: Ruben Junius

Bronnen:

Greg Sterling. (2016, November 18). European survey finds 70 percent of Android owners want pre-installed apps. Opgehaald van Marketingland.com: http://marketingland.com/european-survey-finds-70-percent-android-owners-want-pre-installed-apps-198469

Lopez, N. (2016, November 19). Study crazily suggests 70% of Android users want pre-installed apps. Opgehaald van thenextweb.com: http://thenextweb.com/google/2016/11/18/study-crazily-suggests-70-android-users-want-pre-installed-apps/