Vuurwerk, iedereen kent het wel. Op oudejaarsnacht of het afsluiten van een kermisperiode. Vuurwerk is altijd prachtig om naar te kijken. Fonkelende lichtjes aan de lucht. Maar wat als de vliegende pijlen nu plaats maken voor drones?

https3a2f2fblueprint-api-production-s3-amazonaws-com2fuploads2fcard2fimage2f2868612fintel_shooting_star_drone

Disney en Intel

Disney en Intel hebben samengewerkt om als één van de allereerste een echte droneshow op te zetten. 300 Intel drones zullen meer dan 4 miljard kleuren laten prijken aan de hemel. Met drones hebben ze veel meer controle over wat ze precies willen laten zien. Bij gewoon vuurwerk kan het al eens gebeuren dat een tekening er niet al te fraai uitkomt. Met drones heb je dit niet.

Ze zijn alle computergestuurd en kunnen zo eender welk beeld tevoorschijn toveren aan de hemel. De drones bestaan uit lichtgewicht schuim en plastic. Met hun ingebouwde gps kunnen de drones onderling goed communiceren en vliegen maar 1,5m verwijderd van elkaar. Een show kan maar maximaal 20 minuten door, want daarna vallen de drones onherroepelijk uit de lucht.

https3a2f2fblueprint-api-production-s3-amazonaws-com2fuploads2fcard2fimage2f2875282fintel_shooting_star_drone_2

Intel experimenteert al sinds 2015 met drones, toen hebben ze in Duitsland het wereldrecord gevestigd. 100 drones, gecontroleerd via een computer, hebben toen het intel logo gevormd in de lucht.

Gevaarlijk?

Net zoals bij vuurwerk zijn er bij drones ook risico’s aan verbonden. De drones zullen nooit boven mensen vliegen en ze zullen tijdens de Disney show 180 meter verwijderd zijn van het publiek. Daarnaast zijn de drones ook geo-fenced. Ze kunnen dus niet uit een bepaalde zone vliegen waardoor de veiligheid optimaal gegarandeerd wordt.

Als je de beelden bekijkt is het echt iets futuristisch. Het lijkt dat de sterren aan de hemel verplaatsen en veranderen van kleur. Naast sterren zou je zelfs kunnen denken dat het vliegtuigen zijn, maar het zijn gewoonweg drones. Fantastisch om te zien!

Music maestro

Vuurwerk wordt meestal begeleid door muziek. Dit is niet anders bij drones. Met muziek erbij is het een heel andere belevenis. Men kan gevoelens opwekken en zo de mensen meesleuren in het verhaal dat ze willen vertellen met hun show. Van harde rock muziek tot zachte meeslepende muziek. Het kan allemaal.

“Dronewerk” of toch maar gewoon vuurwerk?

Vooraleer ik deze vraag kan beantwoorden zou ik de drones eens echt in actie moeten zien. Bij vuurwerk heb je  harde knallen. Dit maakt vuurwerk net zo tof. Bij drones zal je natuurlijk geen knal hebben waardoor de beleving hoogstwaarschijnlijk anders zal zijn.

Nog een laatste filmpje om het af te leren:

Bronnen:

Mashable

Youtube

Auteur: Sam Goeman