Vandaag ga ik 2 concurrerende websites vergelijken, deze van het Atomium in België en deze van de Eiffeltoren in Frankrijk qua gebruiksvriendelijkheid en in het algemeen hoe snel je de nodige informatie die je zoekt kan terugvinden.

De website van het Atomium.

Atomium Screenshot.png

De website van de Eiffeltoren.

Eiffeltoren Screenshot.png

Hoe snel vindt je info terug?

Als eerste ga ik vergelijken hoe snel je de openingsuren kan terugvinden op beide websites, omdat dit de belangrijkste reden is dat mensen de website van deze attracties bezoeken.

De Eiffeltoren

Op de homepagina zie ik meteen in grote letters staan “Tours every day and every evening

9:30 to 23:00 – 9:00 to 00:00 in summer”. Dit is zeer makkelijk terug te vinden en je hoeft geen enkele keer te klikken op de website om deze informatie terug te vinden. Als je toch meer informatie wil over de openingsuren kan je in het menu onder “Visiting the Eiffel Tower” klikken op “preparing your visit” en daarna op de pagina zie je “opening times”.

Dus met wat zoeken kan je met 2 clicks de gedetailleerde openingsuren terugvinden.

Het Atomium

Na wat zoeken vond ik op de homepagina in kleine letters dat het Atomium elke dag open is op elke dag van het jaar van 10u tot 18u. De meeste mensen gaat dit niet zien staan na het ‘scannen’ van de homepagina omdat het zo klein geschreven staat bijna helemaal onderaan de pagina. Om de gedetailleerde openingsuren terug te vinden moet je in het menu onder “Praktische info” klikken op “openingsuren & tarieven”. Dus na wat zoeken kan je in principe in 1 klik de gedetailleerde openingsuren van het Atomium terugvinden.

Conclusie

In het algemeen is het makkelijker om op de website van de Eiffeltoren de openingsuren terug te vinden omdat deze ook in het groot op de homepagina te vinden zijn.

Algemene gebruiksvriendelijkheid.

Ten tweede, de algemene gebruiksvriendelijkheid van de websites.

De Eiffeltoren

Als je op de homepagina één keer naar beneden scrolt vind je meteen alle praktische informatie voor je bezoek zoals een link naar de smartphone app met tour guide en audiogids, een kaart om je weg te vinden, het restaurant, en een link om je tickets te bestellen. Je vindt er ook een gedetailleerd overzicht van wat er op elke ‘verdieping’ van de Eiffeltoren te doen valt.

Het Atomium

Op de website van het Atomium vind je de praktische informatie voor je bezoek terug in het menu bij “praktische info”. Daar vind je de openingsuren, de tarieven, informatie over je bezoek met commentaar via de app en informatie over het restaurant in de bovenste bol.

Op de homepagina vind je een rode actieknop met “Koop uw ticket online”.

Conclusie

Op de website van de Eiffeltoren is de informatie veel beter gestructureerd waardoor je makkelijker je weg vindt dan op de website van het Atomium.

Andere positieve en negatieve punten.

Andere positieve en negatieve punten die ik ontdekt heb bij het bezoeken van beide websites.

 Het Atomium

De positieve punten die ik gevonden heb zijn de volgende: Een zoekfunctie, welkom in meerdere talen en er is ook een leuke slider met mooie foto’s.

De negatieve punten die ik op de website van het Atomium gevonden heb zijn de volgende: Er is veel te veel informatie op de website waardoor je een slecht overzicht krijgt. Op de achtergrond staat er een grid maar dat bedekt de helft van de pagina en gaat ook over de slider.

De Eiffeltoren

De positieve punten die ik heb gevonden zijn de volgende: Er is een duidelijke navigatie, de praktische informatie voor je bezoek is meteen zichtbaar op de homepagina en er is geen overtollige informatie te vinden op de homepagina.

De negatieve punten die ik op de website van de Eiffeltoren heb gevonden is alleen de tekst die onderaan de homepagina horizontaal over het scherm schuift.

Auteur: Brent Janssens

Bronnen: Website Atomium, Website Eiffeltoren en zelf genomen screenshots.