Wat?

Sinds een 2-tal weken heeft Alienware zijn nieuwste computer op de markt gebracht. Het gaat om de gaming laptop ‘Alienware 13″ R3 OLED’. Alienware heeft al vele krachtige machines uitgebracht die bedoeld zijn om op te gamen. Deze voorgangers behoorden niet tot mijn favorieten omwille van de grote afmetingen en zwaardere gewichtsklasse.

Nieuwe Alienware 13

Het nieuwste prachtexamplaar van Alienware is de Alienware 13″. Dit is de nieuwste reeks van gaminglaptops met een 13 inch scherm. Deze is verkrijgbaar in verschillende modellen, gaande van €1479 tot 2079€. In deze blog ga ik mijn blikken werpen op de duurste variant, de R3 13″ mét OLED display. Deze kleinere variant van laptop is veel compacter én lichter in gewicht dan zijn voorgangers en weegt een 2,6 kg.

alienware-13-oled-l2016-w-g01
bron: laptopmag

Specificaties

De variant die €2079 kost, heeft enkele zeer mooie specificaties (naar mijn mening). Het heeft zelfs betere specificaties dan de meeste doorsnee gaming computers in het algemeen. Zo is deze kleine krachtpatser bijvoorbeeld uitgerust met een Intel core i7 processor van de 6e generatie (Intel core i7-6700HQ). Deze CPU heeft 4 cores die een maximumsnelheid kunnen bereiken van 3.5GHz. De R3 is tevens uitgerust met een van de nieuwste videokaarten, een NVIDIA GeForce GTX 1060 met 6GB aan videogeheugen! Dit is de eerste keer dat ik deze grafische kaart ben tegengekomen in een laptop… Door deze high-end videokaart is deze laptop perfect klaar voor de nieuwste VR technologie. Dit is de eerste laptop ter wereld die hiervoor geschikt is.

Ook het RAM geheugen is niet min en bevat maar liefst 16GB aan DDR4 geheugen. DDR4 is de opvolger van het DDR3 (dat zich bevindt in de meeste hedendaagse computers) geheugen en is nog veel sneller. DDR3 geheugen draait bijvoorbeeld op 1800MHz, terwijl deze hier op 2400 MHz draaien. Dit geheugen is bovendien uitbreidbaar tot 32GB (en u betaalt hier slechts 86€ meer voor).

De Alienware is standaard uitgerust met een SSD van 256GB. Wanneer dit niet voldoende is, kan u kiezen voor een upgrade tot wel 2TB (2x1TB) SSD in deze laptop. Dit is zelfs meer dan de nieuwe Macbook die uitbreidbaar is tot 1TB SSD!

Alienware is de gaming variant van Dell, wat deze computer uitermate geschikt maakt voor gamers. Zo is deze laptop uitgerust met de poorten die gamers nodig hebben, denk maar aan Thunderbolt poorten / USB-c, HDMI, Mini Display Port, USB 3.0 poorten, internetpoort, graphic amplifier poort, audio-ingangen en hoofdtelefoonaansluitingen.  De laptop is ook in het beschik van een snelle draadloze internetverbinding en de nieuwste bluetooth 4.1. De behuizing is vervaardigd uit aluminium en is voorzien van de beste koeltechnologie, zodat de laptop niet kan oververhitten. Bovendien herken ik hier de typische verlichting in van Alienware. Dit onderscheid deze laptops in uiterlijk zeker en vast van andere fabrikanten. De laptop heeft ook een camera met ingebouwde gezichtsherkenning.

De belangrijkste specificaties op een rijtje:

  • CPU: Intel core i7-6700HQ @3.5GHz
  • GPU: NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB DDR5
  • 16 GB DDR4 @2400 MHz (uitbreidbaar tot 32gb)
  • 256GB SSD (uitbreidbaar: 512 – 512 + 256 – 1tb – 1tb + 1tb)
  • poort voor Alienware Graphic Amplifier
  • ruim aanbod aan poorten

Alienware Graphics Amplifier

De Graphics Amplifier, gemaakt door Alienware zelf, is een toestel dat gebruikt kan worden om de grafische prestaties van je computer of laptop te verbeteren. Dit toestel is een grafische versterker voor je laptop/pc. Het toestel kan aangesloten worden via de Grafische Amplifier poort (Alienware). In het toestel zelf is er plaats om de grootste en krachtigste grafische kaarten aan te sluiten. Zo kan je de prestaties van je laptop verbeteren met de Amplifier en een extra grafische kaart. Je kan dus een NVIDIA TitanX zonder problemen aansluiten op de Alienware R3 laptop.

alienware_amplifier_side-100580646-large
bron: Pcworld.com

De amplifier kost zo een 290€ (officiële website Alienware/Dell) en is helemaaal klaar voor de R3. De extra grafische kaart moet je uiteraard wel nog zelf aankopen. De Graphics Amplifier heeft een voeding van 450 Watt en er  is plaats voor één dubbele grafische kaart (denk bijvoorbeeld aan een GTX 1060, GTX1080, TitanX,…) en plaats voor 4 USB poorten. Deze amplifier kan je dus ook gebruiken als docking station om je muis, toetsenbord, hardeschijven,… aan te sluiten.

alienware_amplifier_alienware_15-100580641-large
bron: Pcworld.com

OLED?

Organic Light Emitting Diode, ook wel bekend als OLED, is een halfgeleiderlichtbron. Een gewoon LED scherm is een fell puntbron, maar bij OLED werkt dit net iets anders. Bij een OLED scherm straalt het licht niet in punten, maar over grote vlakken, ook wel ‘grotevlakkenstraler’ genoemd. OLED vormt een concurrent van de klassiekere LCD schermen en kunnen werken zonder backlight/achtergrondverlichting. Dit is een voordeel voor de batterij van de gebruiker zijn toestel, deze zal langer meegaan dan bij een LCD scherm. Ook de kijkhoek van deze schermen is veel groter en kan gemaakt worden in dunnere varianten.

cs1703g0017_aw_laptop_alienware13_gaming_pdp_polaris_04
bron: dell.com

Mening?

Ik vind deze laptop een zeer mooi product voor een redelijke prijs (in vergelijking met een Macbook die dezelfde specificaties heeft). Dit overtuigt me wel om deze laptop aan te schaffen, mocht ik nood hebben aan een laptop om op te gamen. Deze computer is uitgerust met de nieuwste hardware en biedt ook nog enkele coole uitbreidmogelijkheden (zoals de vele poorten en de grafische amplifier). Dit is zeker een zeer interessante laptop die bovendien nog eens heel compact is! Ook de upgrades die je kan aanvragen bij het kopen van deze R3 lijken mee te vallen in prijzen. Zo kost een upgrade van 16 naar 32gb ram amper 86€, terwijl dit bij Apple al snel 200€ zou kosten.

Meer weten?

Als je meer wilt weten over deze kleine krachtpatser, dan kan u een kijkje nemen op de website van Alienware of Dell op: http://www.dell.com/be/p/alienware-13-laptop/pd.aspx.

Bronnen: pcworldGraphics AmplifierDell, CnetLaptopmag, youtube

Auteur: Arno Stalpaert