Enkele weken gelden hebben de 2de en 3de jaars Multec het Kikk festival te Namen bezocht. Daar hebben we verschillende presentaties gaan bekijken. Voor mij sprong er één met kop en schouders bovenuit. Fabian Oefner met zijn Field of Sound.

bigpdl-ss-foe-field-of-sound-02

BRON: http://www.gosee.de/prev/1240x/images/content2big/bigpdl-ss-foe-field-of-sound-02.jpg

Kort over Fabian Oefner.

Fabian Oefner is een Zwitserse artiest die door middel van fotografie, film, en interactieve installaties kunst maakt. Zijn kunstwerken zijn allemaal gerelateerd aan natuurlijke fenomenen. Hierboven zie je een van zijn installaties genaamd Field of Sound.

 

Field of Sound.

Field of sound is een interactieve installatie die gebaseerd is op 2 natuurlijke fenomenen, de eerste is namelijk de verplaatsing van wind, het tweede fenomeen is geluid. Combineer de 2 en je krijgt een geweldige mooie interactieve installatie de je dan ook nog eens een gevoel van rust geeft. Het is een installatie die gemaakt is in collaboratie met Peugeot Design lab en Simon Schubiger.

 

Wat is het.

Hebben jullie ooit al eens de film “Jobs” gezien? Dan herriner je je vast de scene waarin Steve Jobs (gespeeld door Ashton Kutcher) samen met enkele vrienden high onder een boom ligt. Op een bepaald moment staat Steve recht en loopt door een veld dat vol staat met granen. Het veld golft mooi en rustig mee wanneer de wind er doorheen blaast. Wel dat is wat Field of Sound is. Het is gebaseerd op de beweging van de wind door een veld granen. Maar dan in combinatie met geluid. In dit geval zijn de granen wel vervangen door een soort flexibel plexiglas die vastgemaakt zijn aan een led lampje.

 

Hoe functioneert het.

Zoals je in de bovenstaande foto kan zien werk de hele installatie aan de hand van een piano. Terwijl een pianist op de piano speelt worden de geluidsgolven die door de snaren geproduceerd worden, opgevangen door een microfoon. Deze microfoon zet het geluidssignaal om tot een elektrisch signaal dat dan verzonden wordt naar de installatie. De installatie beweegt echter wel niet willekeurig. De beweging van het veld hangt namelijk af van de toonhoogte en intensiteit van de noot die er op de piano gespeeld wordt.

 

Mijn persoonlijke mening.

Persoonlijke vind ik dat de installatie een zeker gevoel van rust uitstraalt. Ik denk dat ik toch wel enkele uren naar de installatie zou kunnen luisteren en kijken. Het zou wel een leuk idee zijn om misschien mensen zelf een liedje te laten afspelen door middel van een AUX – kabel.

Wat denken jullie?

Geniet alvast van deze video over de installatie.

BRON: https://www.youtube.com/watch?v=oTPnPAUJSgE&feature=youtu.be

Auteur: Sam Goedgezelschap