Registratieformulieren zijn soms lang, saai en onaantrekkelijk. Gelukkig zijn er ook enkele voorbeelden die niet onder deze groep vallen.

ThePianoGuys.com/my-account/

ThePianoGuys zijn een groep muziekanten die voornamelijk covers maken. Natuurlijk hebben ze ook hun eigen website waar je je kan registreren. Wat ik zo tof vind aan dit registratieformulier is het simplisme.

piano2De pagina is opgedeeld in 2 kolommen. In de linkerkolom kan je je aanmelden indien je al een account hebt. In de rechterkolom kan je je registreren. Afhankelijk van het reeds hebben van een account, of niet, moet je dus zelf beslissen welk formulier je neemt, zonder eerst op een knop “Nog geen account” te hoeven klikken.
Om te registreren moeten maar 2 velden worden ingevuld: een mailadres en een wachtwoord. Simpeler kan het bijna niet.

piano4Bij het invoegen van je wachtwoord word je erop gewezen wanneer het te zwak is en bijgestuurd om het sterker te maken. Zoals ik bij mijn slechte registratieformulieren al duidelijk maakte, vind ik veiligheid zeer belangrijk en hier wordt er duidelijk rekening mee gehouden. Ook wanneer het mailadres fout is, wordt er geholpen en aangetoond wat er fout aan is.

Vimeo.com/join

vimeoVimeo is een videokanaal. Net zoals YouTube kan je je er op videokanalen abonneren, kan je videos liken en erop reageren en je eigen videos uploaden. Hier heb je natuurlijk een account voor nodig.
Het registratieformulier is simpel en niet druk. Er worden niet te veel gegevens gevraagd en bij het fout invullen van een veld verschijnen er geen drukke en te opvallende meldingen.

vimeo4.pngHet registratieformulier bevindt zich in het midden van het scherm. Doordat er zich ruimte rond het registratieformulier bevindt, krijg je een gevoel van rust over je heen. Dit in combinatie met de rustig bewegende natuurbeelden op de achtergrond, is te vergelijken met op de autostrade rijden. Een snelweg begrensd met dicht op elkaar gepakte huizen is niet aangenaam. Wanneer deze snelweg zich bevindt in het midden van een open velden, voelt de gebruiker zich al veel meer op zijn gemak. Ik ben ervan overtuigd dat het ook van Vimeo de bedoeling is om de gebruiker op zijn gemak te stellen.
Zelf vind ik het altijd leuk wanneer een registratieformulier simpel blijft, zonder te veel onnodige gegevens. Registratieformulieren is nooit leuk en het liefst wil ik er niet te veel tijd aan besteden. Vandaar dat ik ook in toekomstige projecten hiermee rekening zal houden. De eerste prioriteit hoort de ervaring van de gebruiker te zijn. Zonder de gebruiker sta je namelijk nergens.
Auteur: Sven Debeer

Bronnen:
* https://thepianoguys.com/my-account/
* https://vimeo.com/join