Mode gaat over vernieuwing, maar de daadwerkelijke vernieuwing is ver te zoeken, vindt ontwerpster Pauline van Dongen. ‘Ontwikkelingen in de biologie, scheikunde en natuurkunde blijven mijn grootste inspiratiebron.’

Pauline van Dongen (Amsterdam, 1986) is een Nederlandse modeontwerper die wordt omschreven als ‘fashion innovator’. Nadat ze in 2010 haar Mastertitel behaalde aan ArtEZ, Academy of the Arts in Arnhem, richtte zij haar eigen label ‘Pauline van Dongen’ op. Pauline creëert vrouwencollecties die bestaan uit vooruitstrevende ontwerpen waarbij ze nieuwe materialen en technieken combineert met traditionele technieken en handwerk. Haar werk onderscheidt zich door een clean en minimalistische

Ik ontdekte haar werk voor het eerst op het KIKK festival. Ze combineerd haar gevoel voor mode met technologie en functionalliteit. Zo heeft ze al verschillende projecten gemaakt. Hieronder heb  in de projecten die ik persoonllijk het interessantst vind opgelijst.

 

1.   Morphogenesis 2010:

Pauline wordt gedreven door haar visie “Innovatie is de enige weg vooruit” en haar ambitie is om mode en technologie samen te brengen en wetenschappelijke creaties tot leven te brengen. Ze werkt nauw samen met bedrijven uit het veld van de wetenschap en innovatie die haar progressieve visie delen. Zo heeft Pauline in 2010 in samenwerking met het bedrijf Freedom of Creation de eerste volledig 3D geprinte schoen ‘Morphogenesis’ ontwikkeld. Inmiddels drie jaar later vliegt de schoen nog steeds de hele wereld over voor exposities. Ze werd met de schoen genomineerd voor de “New material award”.

Afbeeldingsresultaat voor Morphogenesis schoen

2.   Wearable Solar 2014 – 2016:

Een ander voorbeeld van die innovatieve benadering is het project ‘Wearable Solar’ wat ze met Gelderland Valoriseert en de HAN (Hogeschool Arnhem Nijmegen) is aangegaan, waarbij ze flexibele zonnecellen in kleding heeft geïntegreerd. Ze ontwikkelde hiervoor 3 prototypes, een jas, een t-shirt en een jurk. Beide outfits, wanneer gedragen in de zon, kunnen in een uur een gemiddelde smartphone voor 50% opladen. Partners met wie ze momenteel samenwerkt zijn onder andere Philips, Freedom of Creation, Proteq en de TU/Eindhoven. In Eindhoven start ze in september 2013 bovendien met een PhD in ‘Mode & Technologie’, waarmee ze de eerste modeontwerper in Nederland is die een dergelijk onderzoek zal gaan uitvoeren.

 

3.  Skynfeel apparel 2016:

SKYNFEEL, is een one-of-a-kind conceptuele jumpsuit voor atleten, geinspiratie op de “biomimicry”. En streeft naar het minimaliseren van fyiskieke limieten en bijvoorbeeld het geven van een langere vlucht tijd bij een sprong.

In een wereld vol competiitieve sporten, zijn athleten steeds op zoek naar manieren om hun prestatiest te verbeteren. Het materiaal van de SKYNFEEL condoom is niet alleen in de slaapkamer revolutionanir, maar ook als sportkleding zeer geschikt voor aerodynamica.

 

Dankzij haar onderzoekende, interdisciplinaire houding en de unieke kennis die zij daarmee heeft opgedaan is Pauline internationaal een veelgevraagd spreker op het gebied van duurzaam ontwerpen, innovatieve mode en mode en technologie, ofwel ‘wearable technology’.

Mode gaat om vernieuwing volgens Pauline, maar de industrie werkt nog lang niet zo vernieuwend. Het vakgebied van de ‘wearable technology’ is erg breed en zal op allerlei terreinen invloed gaan uitoefenen. Niet alleen in high fashion, maar ook in bijvoorbeeld e-commerce, communicatie, de sportkledingsector en de gezondheidszorg.

Om de traditionele modesector te veranderen is het delen van kennis en het aangaan van verbindingen met andere vakgebieden essentieel. “Ik zie het delen van kennis als een enorm groot goed, iets wat een centrale rol speelt in de huidige maatschappij en met name op het gebied van innovatie.”

Auteur Ellen Van Erps.