Wat zijn de Snapchat Spectacles?

De Spectacle is een bril die je kan vergelijken met een Google Glass, maar dan voor specifiek Snapchat gebruik. De bril is nog niet te koop in de winkel, maar wel via pop-up automaten in Californië. De automaat reist rond in Californië en elke dag kunnen mensen ergens anders deze Spectables kopen van de automaat. De bril wordt in de automaat verkocht voor €120.

3a3ef5e900000578-3924450-image-a-13_1478810653887
Snapchat automaat – bron: dailymail.co.uk

Hoe werkt dit precies?

De Snapchat Spectacles wordt via je telefoon verbonden met Bluetooth. De bril heeft langs de ene kant een camera en langs de andere kant een LED flitser. Wanneer je langs de bovenkant van de bril op het knopje drukt, kan je een foto of video maken in HD kwaliteit.

12_buttonpress_v3-393910873

Eenmaal je de foto/video gemaakt hebt, zal deze via Bluetooth worden toegevoegd aan ‘mijn herinneringen’ in je Snapchat applicatie op je telefoon. Wanneer je echter HD content wilt versturen, moet je de telefoon en de specs met elkaar verbinden via WIFI. Er is een aparte sectie voor de snaps die je maakte via de Spectacles. Deze snaps kan je dan herbekijken, bewerken of doorsturen naar al je Snapchat vrienden. Een snap die je maakte via de specs, kan je op je telefoon bekijken in portrait en in landscape mode, zonder dat het beeld vervormt wordt. Dit is een zeer leuke en handige feature die Snapchat geïmplementeerd heeft.

https://storage.googleapis.com/spectacles/77475a70-2882-4cc8-9b55-a6e70f4a0838_white.webm

Wanneer je een snap maakte via de bril ziet dit er zo uit:

19_hd_v3-476604939

Aan de binnenkant van de bril zit een klein LED lampje. Wanneer dit lampje rood knippert, is de batterij van de bril bijna leeg. Het rode knipperen kan ook betekenen dat er iets foutgelopen is tijdens het importeren van snaps. Als je de eigenlijke status van de batterij wilt bekijken, kan je dat doen door 2x te tikken op de zijkant van de bril. De LED flitser zal dan aantonen wanneer de batterij leeg/vol is.

lowbatt-960676474

De batterij kan je gemakkelijk opladen via de bijgeleverde USB kabel. Deze kabel sluit je aan langs de binnenkant van de bril. Het duurt een 90 minuten om de batterij op te laden. Er is ook nog een tweede mogelijkheid om je Spectacles op te laden. De bijgeleverde case kan namelijk ook dienst doen als een powerbank. Als de case volledig opgeladen is, kan je er tot wel 4x je Spectacles mee opladen. Dit is een zeer handige feature, vooral als je veel reist en een courant snapchat gebruiker bent!

5_cableintocase-671690657

Je kan al de instellingen van de Snapchat Spectacles beheren via de instellingen in de Snapchat app. Zo kan je bijvoorbeeld instellen in welke kwaliteit je de foto’s wilt nemen en/of je al dan niet HD content wil inschakelen. Via de app kan je ook het batterijniveau zien, de connectie status, updates, foutmeldingen, etc,…

Waar gebruiken?

Snapchat zegt dat je de bril zowat overal kan gebruiken. Als je hiermee op stap gaat, kan je je avontuur vastleggen met slechts één klik op de knop. Helaas moet je opletten in welke omgeving je dit gebruikt. De bril is bijvoorbeeld niet geschikt voor gebruik in hoge temperaturen en is ook niet waterdicht.

Bril sharen?

Je kan zonder probleem je bril uitlenen aan een vriend of vriendin, zonder dat hier problemen optreden. Het is wel zo dat de bril slechts aan één Snapchat account tegelijk gekoppeld kan zijn. Je moet er dus voor zorgen dat je alle snaps die je met de spectacles gemaakt hebt, geïmporteerd zijn naar je telefoon. Pas dan kan je de bril loskoppelen van je account, zodat je vriend deze kan gebruiken via zijn eigen account.

Privacy?

Tijdens het maken van een foto of video via de Spectacles, gaat het LED lampje branden. Dit maakt de buitenwereld duidelijk dat je beeldmateriaal aan het maken bent. Dit gaat tegen dat je de privacy van de medemens in gevaar brengt.

Voor welke devices is dit beschikbaar?

Volgens de officiele website van Snapchat Spectacles is de bril te gebruiken op zowel Android als IOS. De Android versie moet wel hoger zijn dan 4.3 en werk vanop zowat elk Android toestel. Indien u de bril wilt gebruiken met uw Iphone, moet u minstens een Iphone 5 in het bezit hebben waarop IOS8 (of hoger) geïnstalleerd is.

Pop-up vending

Ik vind dit een zeer goed concept. Snapchat heeft miljoenen gebruikers en wist op voorhand dat het publiek voor de Spectacles zeer groot zou zijn. Het feit dat de bril maar op één plaats tegelijk (en tijdelijk) te verkrijgen is, wekt een grote nieuwsgierigheid en verlangen naar het product op. Mensen twijfelen namelijk geen seconde om 120€ in een machine te stoppen om deze bril te kopen, in tegendeel zelfs! De pop-up machine is voorlopig het enige verkooppunt van de Snapchat Spectacles. Ik heb nergens teruggevonden wanneer de bril in de winkels te koop zou zijn. Een video over deze slimme verkoopstrategie kan je terugvinden op CNET.

https://www.cnet.com/videos/share/first-look-snapchat-spectacles/

Alle GIF’s, foto’s en video’s zijn terug te vinden op de officiële support pagina van de Snapchat Spectacles: https://support.spectacles.com/nl-NL/article/how-to-pair

Auteur: Arno Stalpaert