nao-eyebrows

Afgelopen weekend was ik voor het vak New Media Talent in Namen voor het KIKK festival. Hier heb ik heel wat leuke projecten gezien, maar de zorabot lijkt mij het meest interessants van wat ik ben tegengekomen.

Fabrice Goffin en Tommy Deblieck zijn de meesterbreinen achter de menselijke robotten, de Zorabots . Hun doel is robotten creëren die het leven van iedereen beter maken. De eerste  is ontwikkeld in 2013. Wereldwijd zien winkels, cinema’s, fastfoodketens, voedingsindustrie, automobielsector, meubelverkopers… dat Zorabots hun dienstverlening een flinke duw in de rug geven.

Zora’s unieke zintuigen:

  • Beweegt in balans: Zora heeft een menselijke vorm (57 cm) en 25 graden bewegingsvrijheid. Of ze nu stapt of ligt: ze houdt altijd haar balans.
  • Ontdekt de omgeving: Met de vele sensoren in haar hoofd, handen en voeten en met haar sonars, heeft Zora een perfect beeld van haar omgeving en kan ze autonoom bewegen.
  • Luistert en spreekt: Vier richtbare microfoons en luidsprekers zorgen ervoor dat Zora op een heel natuurlijke manier naar mensen luistert en met hen praat.
  • Mooie ogen met scherpe blik: Zora oogt mooi, heeft mooie ogen en ziet verdraaid goed dankzij twee hoge resolutie camera’s die geen detail missen.

 

Mening

Ik vind Zora robot een zeer innovatieve uitvinding, het toont aan dat we met de technologie ons dagelijks leven kunnen vergemakkelijken. Maar niet enkel in ons dagelijks leven maar ook op de markt. Zora word onder andere gebruikt als zorg robot. De menselijke robot is actief in revalidatiecentrum en ziekenhuizen.

Ik ben zeer blij dat de technologie vooruit ga, maar robots vertrouw ik toch niet zo zeer. Waardoor meer en meer jobs worden geschrapt omwille van robots.

Zora is een robot in de zorg sector, wat ik wel positief vind aangezien er een personeel tekort is in de zorg sector. De werkdruk in de zorg sector is immers groot en de arbeidsongevallen zijn navenant. Als die robots een deel van de zware taken kunnen overnemen, is dat alleen maar positief.

Bronmateriaal

Auteur: Franky Tse